ESTA-státusz ellenőrzése
ESTA hírek, információk és segítség.

Mi az Automata útlevél-ellenőrzés (APC - Automated Passport Control)?

Frissítve: okt 15, 2023  | Címkék: APC, Reptéri biztonsági szolgálat, ESTA jogosultság

Az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Hivatala (CBP) és a repülőtéri hatóságok együttműködésének eredményeként néhány évvel ezelőtt elindult az Automata útlevél-ellenőrzés (APC) program. A program célja a megnövekedett számú utasok hatékonyabb kezelése volt. Ennek az innovatív technológiai megoldásokat alkalmazó programnak a célja, hogy önkiszolgáló, automata útlevél-ellenőrző (APC) pavilonok felállításával felgyorsítsa az utazókra váró ellenőrzési eljárást. A pavilonoknál a beutazók elektronikus módon adhatják meg életrajzi adataikat és vámnyilatkozatukat. A program 2013 májusi bevezetése óta hozzájárult a várakozási idők 20-40% -os csökkentéséhez.

Az Automata útlevél-ellenőrző (APC) pavilonok rendeltetése

Az APC-rendszer fő célja, hogy növelje a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal (CBP) tisztviselőinek hatékonyságát. Ezt azzal igyekszik elérni, hogy a szükséges, ámde rutinszerű adatgyűjtési eljárások egy részét az utasokra hárítja át, akik a sorban állással töltött idő helyett adatszolgáltatásban vesznek részt. Az APC pavilonoknál a sorok általában lényegesen rövidebbek, a beutazók gyorsabban átesnek az ellenőrzésen és hamarabb tovább indulhatnak.

Emellett, azzal, hogy csökkentik a CBP tisztviselők terheit, az APC pavilonok használatával felszabadult időt más feladatok elvégzésével tölthetik. A pavilonok használata egyáltalán nem bonyolult, nem kell tagsági díjat fizetni és az eljárás nem tartalmaz előregisztrációt sem. További előny, hogy a pavilonok használóinak nem kell vámnyilatkozati űrlapot kitölteniük, hiszen a pavilon elektronikus rendszere minden ilyen jellegű kérdést is lefed.

Mit foglal magában az automatikus útlevél-ellenőrzés?

Az Automatikus útlevél-ellenőrzés, vagyis az APC (Automated Passport Control) az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi (CBP) kormányhivatala által működtetett program. Célja az országba lépési folyamat felgyorsítása az alábbi csoportok esetében:

 • Az Egyesült Államok állampolgárai
 • Az Egyesült Államok törvényesen, állandó lakhellyel rendelkező lakosai
 • Adott Vízummentességi Programok, például az ESTA program résztvevői
 • Kanada állampolgárai
 • Bizonyos utazók, akik az USA-ba érvényes vízummal rendelkeznek

A folyamat felgyorsítását az APC azáltal valósítja meg, hogy a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal elsődleges ellenőrzési területén automatizálja az eljárásokat. A beutazók önkiszolgáló pavilonokat használhatnak, ahol megadhatják életrajzi adataikat és válaszolhatnak a kérdésekre.

Felhívjuk a figyelmét az alábbiakra: Az eljárásnak nincsenek költségei. Az automatikus útlevél-ellenőrzéshez nem kell egyetlen programhoz sem csatlakoznia és előzetes regisztrációra sincs szükség. Ami a személyes adatok/információk kezelését illeti, az adatvédelem rendkívül magas szinten valósul meg. Az automatikus útlevél-ellenőrzést használó utazók számára rövidebb a várakozási idő, gyorsabb az adatfeldolgozás és kisebb a torlódás is.

Hogyan működik az Automatikus útlevél-ellenőrzés?

Ahol az automatikus útlevél-ellenőrzés rendszerét már bevezették, az arra jogosult utazók a reptér útlevél-ellenőrzési területén egyből az APC pavilonokhoz járulhatnak, így nem kell kitöltetniük a kinyomtatott vámnyilatkozatot. A pavilonnál az utasról készül egy fénykép, be kell olvasnia útlevelét és válaszolnia kell a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal néhány kérdésére, így ellenőrzik a járatát és személyes adatait.

A folyamat végén az utas egy nyugtát kap. A nyugtát útlevelével együtt be kell mutatnia a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal tisztviselőjének. Ez az ellenőrzés utolsó fázisa, ezután beléphet az Egyesült Államokba.

Az APC pavilonoknál lehetőség nyílik arra is, hogy az egy címen megszálló csoportok tagjait közös eljárás során ellenőrizzék.

Mely reptereken használhatják az arra jogosult utasok az automatikus útlevél-ellenőrzési rendszert?

Az alábbiakban felsorolt USA-beli reptereken jelenleg elérhető az automatikus útlevél-ellenőrző pavilon. A jövőben várhatóan további helyszínek is felkerülhetnek a listára:

 • Albuquerque nemzetközi repülőtér (ABQ)
 • Edmonton nemzetközi repülőtér (YEG)
 • Newark Liberty nemzetközi repülőtér (EWR)
 • Oakland nemzetközi repülőtér (OAK)
 • Ontario nemzetközi repülőtér (ONT)
 • Philadelphia nemzetközi repülőtér (PHL)
 • Salt Lake City nemzetközi repülőtér (SLC)
 • St. Petersburg-Clearwater nemzetközi repülőtér (PITE)
 • Stewart nemzetközi repülőtér (SWF)
 • T.F. Green nemzetközi repülőtér (PVD)
 • Vancouveri tengeri kikötő (YHC)

Hogyan használható az automatikus útlevél-ellenőrző pavilon?

Első lépésként a pavilon használatára jogosult utas aktiválja a képernyőt és kiválasztja az utazási dokumentum típusát. A következő lépésben beszkenneli a kiválasztott dokumentumot és kiválasztja az Egyesült Államokba irányuló utazás okát. Ezt követően saját maga elkészíti ujjlenyomatát és fényképét, majd válaszol néhány vámügyekkel kapcsolatos kérdésre. Ezt követően a rendszer továbbítja az adatokat a Vámügyi és Határvédelmi Hivatalnak, ahol elvégzik a kockázatelemzést. Ha ez megtörtént, a gép kinyomtatja egy nyugtát.

Az automatikus útlevél-ellenőrző pavilonnál elvégzett eljárást követően az utas az utazási dokumentumát, a kinyomtatott nyugtát és a belépőkártyáját (ahol van ilyen) bemutatja a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal tisztviselőjének, aki a végső engedélyezés előtt mindent ellenőriz.

Ki jogosult az automatikus útlevél-ellenőrző rendszer használatára?

Az Egyesült Államok állampolgárai és állandó lakosai, Kanada állampolgárai, a megfelelő VWP (Vízummentességi Program) résztvevői, valamint az Egyesült Államokba D, C1/D, illetve B1/B2 vízummal belépő utasok használhatják az automatikus útlevél-ellenőrző (APC) pavilonokat.

Használhatják az automatikus útlevél-ellenőrző (APC) pavilonokat az Egyesült Államok területén érvényes állandó lakcímkártyával, az Egyesült Államok határátlépési kártyájával, az Egyesült Államok vízumával és a VWP-vel (Vízummentességi Programmal) - beleértve az ESTA útlevéllel rendelkezőket is, akik korábban e rendszer keretében léptek be az Egyesült Államokba - rendelkező utasok?

Igen, ezek az utasok használhatják az automatikus útlevél-ellenőrző pavilonokat és az APC pavilonnál a fent leírt eljáráshoz hasonló folyamaton kell átesniük. Azonban náluk az ujjlenyomatvételi és fényképkészítési eljárás némileg eltérő. Itt érdemes kiemelni, hogy az ESTA engedéllyel utazó látogatók legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak az Egyesült Államokban.

Az automatikus útlevél-ellenőrző pavilonokat használó utasoknak ki kell tölteniük a vámáru nyilatkozatot?

Nem, ez nem szükséges. Az APC pavilonnál végrehajtott eljárás során az utasnak elektronikusan válaszolnia kell a kapcsolódó kérdésekre. Ezt követően, a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal tisztviselője szóban ellenőrzi a megadott információkat. Amennyiben már kitöltötte a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal vámáru nyilatkozatát és a tisztviselő arról tájékoztatja, hogy az űrlapra nincs szükség, kérje a dokumentum megsemmisítését.

Az automatikus útlevél-ellenőrző pavilonnál az anyanyelvemen is válaszolhatok a kérdésekre?

Az APC pavilonok jelenleg az alábbi nyelveken használhatók: angol, francia, spanyol, olasz, holland, koreai, kínai (egyszerűsített/hagyományos), német és japán.

Milyen előfeltétek teljesítése mellett használható az APC pavilon?

Az alábbiakban felsoroljuk az automatikus útlevél-ellenőrző pavilon sikeres adatfeldolgozásának előfeltételeit:

 • Az utas rendelkezzen géppel olvasható, érvényes egyesült államokbeli, kanadai vagy vízummentességi programra jogosult ESTA-útlevéllel, amerikai határátlépési kártyával (BCC), amerikai vízummal vagy törvényes állandó amerikai tartózkodásra jogosító kártyával (zöld kártyával).
 • Ha az utas kanadai útlevéllel rendelkezik, az útlevél több, mint 180 napig maradjon érvényes.
 • A vízummentességi programra jogosult útlevelek érvényessége haladja meg a 90 napot.
 • Írásos vámáru nyilatkozat kártya nem szükséges.
 • A pavilonon világítson a zöld lámpa
 • A pavilon üdvözlő képernyője jelenjen meg

További Gyakran Ismételt Kérdések az APC pavilonokkal kapcsoltban

K: Az APC rendszer biztonságos technológiát használ?

V: Igen. Az automatikus útlevél-ellenőrző rendszer nem tárolja a személyes adatokat. Az utasok vámáru nyilatkozattal kapcsolatos válaszait és utazási dokumentumaiknak adatait a pavilon és a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal között egy biztonságos rendszeren keresztül továbbítják. A rendszer magas szintű titkosítási protokollokat használ, mely hasonló ahhoz, amit a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal tisztviselői használnak az adatok továbbítására.

K. Miért kell fényképet készíteni rólam?

V. Az utasról olyan fényképnek kell készülnie, mely lehetővé teszi a Dokumentumot Ellenőrző Hivatalnok számára annak megerősítését, hogy vámáru nyilatkozat nyugtája ugyanannak a személynek lett kiállítva, aki használta a APC pavilont és a nyugtán szereplő kép egyezik az utazási dokumentumban szereplő személy képével. A Vízummentességi Program keretében utazó azon utasok, akik érvényes ESTA engedéllyel rendelkeznek és ismételten lépnek be az Egyesült Államokba, a fényképre a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal által felügyelt és naprakészen tartott USA Látogatói program miatt van szükség.

K: Az automatikus útlevél-ellenőrző pavilon fel tud dolgozni olyan útlevelet, melynek lejárati idejét átmenetileg hosszabbították meg?

V: Nem, ez nem lehetséges. Az ilyen ideiglenes meghosszabbítással érvényes útlevéllel rendelkező utasok adatait a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal tisztviselője dolgozza fel, az erre kijelölt fülkénél.

K: A lejárt, illetve egy meghatározott idegi meghosszabbított törvényes állandó amerikai tartózkodásra jogosító kártya (zöld kártya) használható az automatikus útlevél-ellenőrző pavilonnál?

V: Nem, ez nem lehetséges. Amikor a törvényes állandó amerikai tartózkodásra jogosító kártya (zöld kártya) géppel leolvasható sávját beolvassák, a gép nem képes leolvasni az ilyen jellegű információt. Ebben az esetben, illetve lejárt kártya esetében a pavilonnál arra kérik a felhasználót, hogy járuljon a Vámügyi és Hatálvédelmi Hivatal fülkéjéhez.

K: A pavilonok fel tudják dolgozni a sérült úti okmányokat?

V. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a sérült úti okmányok feldolgozása is lehetséges, feltéve, hogy a főoldal alján megjelenő két sornyi kód olvasható marad.

K: Mit tegyek, ha úti okmányomat nem sikerül megfelelően beolvasni?

V: Próbálja meg ismételten beszkennelni vagy menjen egy másik pavilonhoz. Amennyiben a probléma továbbra is fennáll, tegye a következőket:

 • Helyezze be az úti okmányt színével lefelé, elsőként a géppel leolvasható sávot olvassa be.
 • Tartsa kilapítva és nyomja el a szkenner hátuljáig.
 • Ha a probléma így is fennáll, próbálja meg eltolni a dokumentumot balra, amennyire csak lehetséges.