ESTA-státusz ellenőrzése
ESTA hírek, információk és segítség.

Mi az a Mobil Útlevél-ellenőrzés (MPC)?

Frissítve: Jul 17, 2023  | Címkék: Reptéri biztonsági szolgálat, ESTA útlevél

Ha a közelmúltban külföldre utazott, az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Hivatalának ellenőrzése mellett elhaladva talán feltűntek a "Mobil Útlevél", vagyis a "Mobil Passport" feliratok. Az itt feltorlódott sorok általában rövidebbek a többi útlevél-ellenőrző sorhoz képest.

A hosszú, útlevél-ellenőrzésnél felgyülemlett sorok helyett használhatja a Mobil Útlevél sorokat? Igen, amennyiben jogosult a Mobil Útlevél-ellenőrzésre. Ez egy kiváló lehetőség azon utasok számára, akik külföldről térnek vissza az USA-ba. Még akkor is nagyszerű ötlet, ha az utazó már tagja a Globális Belépési Programnak. Sokan azonban nem hallottak róla, vagy nem tudják, hogyan használhatják.

A Mobil Útlevélről szóló útmutatónkban minden hasznos információt összegyűjtöttünk és segítségével a lehető leggyorsabban átjuthat a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal ellenőrzőpontján.

Mi az a Mobil Útlevél-ellenőrzés?

A mobil útlevél-ellenőrzés (Mobile Passport Control - MPC) biztosítja az arra jogosult utazók számára, hogy útlevél adataikat és vámáru-nyilatkozatukat egy okostelefonon vagy tableten használható biztonságos, ingyenes applikációval adják le. A Mobil Útlevél-ellenőrzés leegyszerűsíti a beutazást az Egyesült Államokba, hiszen csökken az útlevél-ellenőrzés ideje és általában véve a várakozási idő. Az Automatikus Útlevél-ellenőrzéshez (APC - Automated Passport Control) hasonlóan a Mobil Útlevél-ellenőrzés is ingyenes és nincs szükség előzetes jóváhagyásra sem. Emellett a hitelesített Mobil Útlevél-ellenőrző applikációt sikeresen használó utazóknak nem kell sem az APC pavilonokat használniuk, sem papír alapú űrlapot kitölteniük. Ennek eredményeként rövidebb a várakozási idő, hatékonyabb lesz a feldolgozás és csökken a torlódás.

A Vámügyi és Határvédelmi Hivatal Mobil Útlevél-ellenőrző Applikációja

Vámügyi és Határvédelmi Hivatal Mobil Útlevél-ellenőrző Applikációja ingyenesen letölthető a Google Play vagy az Apple App áruházból. Jelenleg a használatára jogosult utazók minden olyan helyszínen alkalmazhatják, ahol az MPC engedélyezve van.

A Mobil Útlevél-ellenőrzés használatának előnyei

A Mobil útlevél-ellenőrzés vagy röviden MPC a Vámügyi és Határvédelmi Hivatalnak, valamint az utazóknak egyaránt egy hatékonyabb, mégis személyes ellenőrzési eljárást biztosít. Az adminisztrációs feladatokat az utasok végzik el, még az útlevél-ellenőrzés előtt, így a várakozási idő és az útlevél ellenőrzésével töltött idő egyaránt csökken.

Hogyan működik a Mobil Útlevél-ellenőrzés?

Töltse le a Mobil Útlevél-ellenőrző applikációt az Apple App Store-ból vagy a Google Play Áruházból. Az alábbi lépések az alkalmazás mobileszközön történő beállítására vonatkoznak:

 1. A feltételeknek megfelelő utazóknak először létre kell hozniuk profiljukat, majd megadják útlevél adataikat, többek között a nevet, nemet, születési időt és az állampolgárság szerinti országot.
 2. Amikor az Egyesült Államok határához érkeznek, kiválasztják a belépési repülőteret vagy kikötőt, valamint a terminált és készítenek egy képet saját magukról. Ezután válaszolnak a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal ellenőrző kérdéseire.
 3. Miután az utazó az alkalmazáson keresztül elküldi a tranzakciót, egy QR-kódot tartalmazó elektronikus nyugtát kap.
 4. Az utasok útlevelüket és okostelefonjukat a QR-kódot tartalmazó nyugtával bemutatják a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal tisztviselőjenék, akik megvizsgálják az adatokat és ezután az utazók beléphetnek az USA területére.
 5. Az útlevél adatainak elküldéséhez és a nyugta fogadásához wifire vagy mobilhálózati kapcsolatra van szükség. Az utasok azonban profiljukat kapcsolat nélkül is létrehozhatják.

A Mobil Útlevél-ellenőrzés az USA-ba történő belépés során helyettesíti az ESTA engedélyt vagy a vízumot?

Látogatóként az Egyesült Államokba továbbra is vízummal vagy ESTA (Electronic System for Travel Authorisation - Elektronikus Utazási Jóvhagyási Rendszer) engedéllyel léphet be, és ezek az országon történő átutazáshoz is szükségesek. Az Egyesült Államok Külügyminisztériumának weboldalán tájékozódhat arról, hogy mire lesz szüksége.

Hol használhatom a Mobil Útlevél-ellenőrzést?

A Mobil Útlevél-ellenőrzés applikációja az Egyesült Államok állampolgárai, valamint B1/B2 vízummal utazó kanadai állampolgárok számára elérhető. Jelenleg az MPC az Egyesült Államok 31 nemzetközi repülőterén és négy kikötőjében áll az utasok rendelkezésére:

 • Baltimore/Washington Thurgood Marsall Nemzetközi Repülőtér (BWI)
 • Boston-Logan nemzetközi repülőtér (BOS)
 • Chicago O'Hare nemzetközi repülőtér (ORD)
 • Dallas/Fort Worth nemzetközi repülőtér (DFW)
 • Daniel K. Inouye Nemzetközi Repülőtér (HNL)
 • Dulles nemzetközi repülőtér (IAD)
 • Denver nemzetközi repülőtér (DEN)
 • Fort Lauderdale/Hollywood nemzetközi repülőtér (FLL)
 • Hartsfield-Jackson atlantai nemzetközi repülőtér (ATL)
 • Houston George Bush Interkontinentális Repülőtér (IAH)
 • William P. Hobby Houston Nemzetközi Repülőtér (HOU)
 • Kansas City nemzetközi repülőtér (MCI)
 • Los Angeles nemzetközi repülőtér (LAX)
 • Miami nemzetközi repülőtér (MIA)
 • Miami tengeri kikötő
 • Minneapolis-Saint Paul nemzetközi repülőtér (MSP)
 • John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtér (JFK)
 • Newark Liberty nemzetközi repülőtér (EWR)
 • Oakland nemzetközi repülőtér (OAK)
 • Orlando nemzetközi repülőtér (MCO)
 • Palm Beach tengeri kikötő
 • Philadelphia nemzetközi repülőtér (PHL)
 • Phoenix Sky Harbor nemzetközi repülőtér (PHX)
 • Pittsburgh nemzetközi repülőtér (PIT)
 • Port Everglades tengeri kikötő
 • Portland nemzetközi repülőtér (PDX)
 • Sacramento nemzetközi repülőtér (SMF)
 • San Diego nemzetközi repülőtér (SAN)
 • San Francisco nemzetközi repülőtér (SFO)
 • San Jose nemzetközi repülőtér (SJC)
 • San Juan repülőtér (SJU)
 • San Juan tengeri kikötő
 • Salt Lake City nemzetközi repülőtér (SLC)
 • Seattle-Tacoma nemzetközi repülőtér (SEA)
 • Tampa nemzetközi repülőtér (TPA)

A Globális Belépési Program tagjaként részt kell vennem a Mobil Útlevél-ellenőrzésen?

Az Egyesült Államokba való belépéshez minden utas kizárólag egy automatikus beutazási programban vehet részt. Ezért, amennyiben Ön részt vesz a Globális Belépési Programban, használja vagy az MPC pavilont, vagy a Globális Belépési Program pavilonját, de ne mindkettőt.

A Mobil Útlevél-ellenőrzés során is szükségem lesz az útlevelemre?

Igen, utasként érvényes amerikai vagy kanadai útlevéllel kell rendelkeznie, amit érkezéskor be kell mutatnia a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal tisztviselőjének.

Amennyiben használom a Mobil Útlevél-ellenőrzés applikációját a szokásos adatfeldolgozási sort kell használnom?

Igen, az utazókat így is a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal tisztviselője ellenőrzi. Azonban a Mobil Útlevél-ellenőrzést használó utasok a gyorsabb eljárás érdekében egy erre kijelölt sort használhatnak.

Így is ki kell töltenem a vámáru nyilatkozatot?

Nem, az MPC applikáció használatával utasként okostelefonon vagy tableten, elektronikus úton válaszolhat a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal kérdéseire. Amennyiben az utas már kitöltötte a vámáru nyilatkozatot, azt is oda adhatja a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal tisztviselőjének.

Egy egész család is használhatja a Mobil Útlevél-ellenőrzést?

Igen, családtagoknak létrehozható legfeljebb 12 profil. A Mobil Útlevél-ellenőrző applikációval lehetséges háztartásonként egyetlen MPC tranzakció elküldése, amely a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal kérdéseit is tartalmazza.

Biztonságos a Mobil Útlevél-ellenőrző applikáció?

Igen, az útlevélben szereplő adatok és a CBP ellenőrzés kérdéseire adott válaszok biztonságos, titkosított protokollokon keresztül közvetlenül a Vámügyi és Határvédelmi Hivatalnak kerül továbbításra. Az utas által a hitelesített jelentkezési űrlapon megadott információk biztonságosan továbbításra kerülnek a Vámügyi és Határvédelmi Hivatalnak, amely egy választ küld az applikációba és egy elektronikus nyugtát állít ki. A nyugtát az utasnak be kell mutatnia a CBP tisztviselőjének. Emellett a hitelesített applikációk lehetőséget biztosítanak arra, hogy az utazás után profilját tabletjén vagy okostelefonján tárolja és későbbi utazások során felhasználja. Felhívjuk figyelmét, hogy az applikációban önarcképét évente frissítenie kell. A Vámügyi és Határvédelmi Hivatal javasolja, hogy az utasok a applikáció letöltése és használata előtt mindenképp olvassa el az adatvédelmi irányelveket. Csupán azoknak az információknak kell megfelelniük a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal Mobil Útlevél-ellenőrzése előírásainak, melyeket azt követően adnak meg, hogy az utas elfogadja a CBP mobil adatvédelmi irányelveit (a Jogi Nyilatkozatot, a Papírmunka Csökkentésére vonatkozó Közleményt és 2015. évi Kereskedelem-könnyítése és Kereskedelem-végrehajtási Törvény 311. cikkét).

Akkor is használhatom a Mobil Útlevél-ellenőrzést, ha átirányítanak egy másik repülőtérre?

Ha járatát az Egyesült Államok egy másik repülőterére irányítják át, csak abban az esetben használhatja a Mobil Útlevél-ellenőrzést, ha azon a reptéren is elérhető az MPC adatfeldolgozás. Ha a Mobil Útlevél-ellenőrzéses adatfeldolgozás nem elérhető, az utasoknak a szokásos eljáráson kell részt venniük.