Vízum - Key West, Florida USA

Közzétett: Jan 16, 2023, Frissítve: Jan 16, 2023 | Címkék: USA vízum, ESTA

Vízum - Key West, Florida USA

Bevezetés

A Florida államban található Key West egyike az Egyesült Államok egyik legkülönlegesebb helyeinek. A város híres trópusi klímájáról és hatalmas szabad területeiről. Ez a kis sziget már két évszázada vonzza a turistákat. A turisták már a kezdetektől fogja horgászni, napozni és feltöltődni érkeznek a floridai Key Westbe. Ha családjával az idei évre egy Key West-i utazást tervezget, mielőtt lefoglalja utazástát az USA-ba, mindenképpen olvassa el a turisztikai információkra és az amerikai vízumra vonatkozó útmutatónkat.

Key West - ESTA engedély vagy amerikai vízum?

Mindenképpen ellenőrizze, hogy ahhoz, hogy Key Westbe utazhasson szüksége lesz-e vízumra az Egyesült Államokba történő belépéshez. Három lehetséges eredmény létezik: nincs szüksége semmilyen vízumra (pl. kanadai útlevéllel rendelkezők), szüksége van vízumra (pl. kínai útlevéllel rendelkezők), vagy az Egyesült Államokba beléphet a Vízummentességi Program keretében (pl. Egyesült Királyság-i útlevéllel rendelkezők). A vízummentességi programban (VWP) való részvételhez az utazáshoz ESTA (Electronic System for Travel Authorization - elektronikus utazásengedélyezési rendszer) engedélyre lesz szüksége. Az engedély űrlapja online kitölthető és ezt követően meg kell várnia az Egyesült Államok hatóságainak válaszát. Ha nem jogosult ESTA engedélyre vagy kérelmét elutasítják, Key Westbe kizárólag érvényes vízummal utazhat.

Rövid útmutató az ESTA engedély és a vízummentességi program használatához

Ahogy azt az elnevezése is sugallja, a Vízummentességi Program keretében bizonyos országok állampolgárai vízum nélkül beléphetnek az USA területére, amennyiben megfelelnek a program követelményeinek. A Vízummentességi Programban több tucat ország vesz részt, többek között Lengyelország, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Chile és Brunei is. A programban való részvételhez ki kell töltenie az ESTA kérelem online nyomtatványát. Ezzel ellenőrzik, hogy megfelel-e a követelményeknek. Az űrlap kitöltése során számos kérdést tesznek fel, többek között bűnügyi előéletére, foglalkozására, valamint az USA-ba tartó utazás céljára vonatkozóan. Az Egyesült Államok hatósága kb. 72 órán belül választ ad - vagy elfogadják kérelmét és beléphet az USA-ba a Vízummentességi Program keretében, vagy elutasítják kérelmét. Key Westbe akkor is lehetősége nyílik elutazni, ha ESTA kérelmét elutasítják, csak ebben az esetben B2 Turista vízumért kell folyamodnia.

Az ESTA és a vízum közötti fő különbség

AZ ESTA engedéllyel szabadon beutazhat az USA-ba, feltéve, hogy utazása célja nem munkavégzés és nem tanulmányi céllal lép be az országba. AZ ESTA engedély csupán bizonyos országok állampolgárai számára elérhetők, amennyiben nem rendelkeznek kettős állampolgársággal az alábbi országok bármelyikében: Irán, Szíria, Szudán vagy Szomália. Ezzel szemben vízumért bármely ország állampolgárai folyamodhatnak és a vízum munkavégzési és tanulási tevékenységek esetén is használható. Tehát, miután megszerezte ESTA engedélyét vagy vízumát, nyugodt szívvel összpontosíthat Key West-i utazása részletes terveire.

Key West története

Key Westnek több, mint hat évszázadra visszanyúló történelme igazán lenyűgöző. A sziget első lakosai még a Kolumbusz előtti időkben, a Caluse törzs tagjai voltak. A szigetet csupán 1521-ben fedezte fel és hódította meg egy spanyol felfedező, Juan Ponce de Leon. Rövid időn belül a sziget már megjelent az európai térképeken Cayo Hueso (Csont Kulcs) elnevezéssel. A legenda szerint a Kolumbusz előtti telepeseket az erősebb, Florida nyugati részéről érkező törzsek kiszorították. A szigeten a két törzs között éveikig elhúzódó, véres csata zajlott. Amikor az USA háborúba lépett Spanyolországgal, a sziget elnyerte függetlenségét Spanyolországtól és a háborúban elhunytak holttestét visszaszolgáltatta, melyre Florida Key West temetőjében egy emlékművel tisztelegnek.

Legnépszerűbb látnivalók

Ez a népszerű sziget rengeteg látnivalóval büszkélkedhet. Ilyen a korábban ipari területként működő Mallory tér. Manapság a turisták által látogatott népszerű hely, ahova sokan a naplemente és az élő szórakozás miatt járnak. A dokknál általában nagy tömeg gyűlik össze, hiszen zsonglőrök, zenészek és más előadóművészek szórakoztatják a nagyközönséget karnevál jellegű műsorukkal. Egy másik érdekes és egyedülálló látványosság a Key Westtől 63 mérföldre délnyugatra elhelyezkedő Dry Tortuga Nemzeti Park. Ez a nemzeti park rengeteg teknősnek ad otthont, az állatokat egész évben megfigyelhetjük. A családokat szórakoztató népszerű látványosság az 1934-ben épült Key West Akvárium. Ez Amerika első szabadtéri akváriuma és kihagyhatatlan élményeket kínál.

Helyi gasztronómia

Mivel Key West egy sziget, természetes, hogy a floridai étkezési kultúra részeként rengeteg friss tengeri étellel találkozhatunk. Mivel közel esik Kubához, rengeteg kubai étteremben próbálhatjuk ki a jellegzetes fűszeres ízeket. A homokos strandokon sok előkelő retró étteremben kóstolhatjuk meg a helyi ételeket és a nemzetközi fogásokat. Valójában a sziget gasztronómiai kínálata olyan sokszínű, hogy mindenki találhat az ízlésének megfelelő finomságot. Talán a legnépszerűbb étel, amit mindenkinek ki kellene próbálni, az olajban sült bundázott kagyló. Itt van még a niklahal is, aminek íze hasonlít a fésűkagylóhoz; gombával és hagymával, kubai kenyéren szolgálják fel. Mivel ez a sziget híres a garnélarákjairól, az utazás sem lehet teljes, míg meg nem kóstolja a helyiek egyik kedvencét, a frissen fogott és édeskés ízű rózsaszín garnélát.

Ha egy pihenésre alkalmas helyet keres az USA-ban, Key West egyik turistáknak kialakított üdülőhelyén egész biztosan megtalálja számítását. A sziget legjobb üdülői közül több az Atlanti-óceánra néz - azt mondják, innen a legjobb a kilátás, hiszen rengeteg napfény, csodás táj tárul a szemünk elé és mindez úgy, hogy közel maradhatunk a városhoz. A strand szerelmesei imádni fogják a homokos partot, ahol órákat sétálgathatnak a csodás tengeri környezetben. Florida Keys egyike azoknak az üdülőhelyeknek, amelyeket mindenkinek legalább egyszer látnia kell élete során.

Ha rendelkezik vízummentességgel rendelkező ország útlevélével, és turisztikai, üzleti, orvosi vagy tranzit célokra szeretne ESTA-t igényelni, kezdje meg a kérelmezési folyamatot, ellenkező esetben, az ESTA-ról szóló további információkért látogasson el a GYIK bejegyzésekhez.

Igényeljen ESTA engedélyt

Ossza meg

FacebookTwitterYoutube

Igényeljen ESTA-engedélyt

Az ESTA egy kötelező utazási engedély azon jogosult utazók számára, akik szárazföldi, légi vagy tengeri úton lépnek be az Egyesült Államokba 90 napnál rövidebb időre.

Igényeljen ESTA-engedélyt