ESTA-státusz ellenőrzése
ESTA hírek, információk és segítség.

Mi az a TSA pre program?

Frissítve: márc 13, 2023  | Címkék: Reptéri biztonsági szolgálat, ESTA feldolgozás

A koronavírus-járvány eredményeként csupán az elengedhetetlenül fontos utazásokra került sor, viszont minden kezd visszatérni a régi kerékvágásba és a reptereken talán még soha nem volt ekkora forgalom. Igazán izgalmas, hogy ismét utazásokat tervezhetünk, viszont minden útnak van egy kellemetlen része - a biztonsági átvilágítás. Igazán nem hiányzik senkinek, hogy mielőtt beszáll a repülőgépbe még le kelljen venni övét, kabátját és cipőjét, sőt még kézipoggyászát is kell kelljen pakolnia.

Szerencsére most már erre is van megoldás: a TSA PreCheck®, vagyis a Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hivatalának Előzetes Ellenőrzési eljárása. De valóban megéri a TSA PreCheck® programban részt venni? Akár a következő üzleti útját, akár családi vakációját tervezi, érdemes elolvasnia az alábbi információkat.

Mi az a TSA PreCheck®?

A TSAPreCheck ® az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma által kifejlesztett program, amelynek célja a légi utasok biztonsági átvilágítási folyamatának egyszerűsítése és észszerűsítése. Azzal már valószínűleg tisztában van, hogy mivel a repülőgépbe csupán hosszas ellenőrzés után lehet belépni, a biztonsági ellenőrzéseknél hosszú sorok torlódnak fel.

Az USA kormánya létrehozta a TSA PreCheck® programot, amely a Közlekedésbiztonsági Hivatal szigorú átvilágítási eljárásán megfelelt, meghatározott utasok számára lehetővé teszi, hogy a szokásos biztonsági ellenőrzés helyett egy gyorsított ellenőrzési eljárásban vegyenek részt. Ennek eredményeként a TSA PreCheck® során az ellenőrzési eljárás sokkal gyorsabb — a TSA PreCheck® program tagjai kevesebb, mint öt perc alatt átjuthatnak a biztonsági ellenőrzésen.

Hogyan működik a TSA PreCheck®?

A TSA PreCheck® kizárólag az Egyesült Államok repülőterein, belföldi járatokhoz érhető el, illetve azon utasok számára, akik külföldről érkeznek az Egyesült Államokba és belföldi csatlakozással kell tovább utazniuk. A külföldi utazók számára is létezik egy hasonló program, ez a Globális Belépési Program. A TSAPreCheck® még nem minden reptéren elérhető, de ez a tervek szerint gyorsan változni fog. A legutóbbi eredmények szerint több mint 80 légitársaság és 200 repülőtér rendelkezik TSA PreCheck® ellenőrző pontokkal.

Jelentkezhetek a TSA PreCheck® programba?

A TSAPreCheck® programba kizárólag az Egyesült Államok polgárai, az Egyesült Államok állampolgárai és zöld kártyával (törvényes állandó lakhellyel) rendelkező személyek jelentkezhetnek. Az ötéves tagság ára 85 USD. A tagságra nem mindenki jogosult: az elutasítás oka lehet hiányos vagy hamis adatok megadása, a biztonsági előírások megsértése, bűncselekmények vagy egyéb tényezők.

Jelentkezésének jóváhagyását követően a reptéri biztonsági ellenőrzőpontokon használhatja a külön erre a célra kijelölt, rövidebb várakozási sorokat. Nem kell sem kabátját, sem cipőjét vagy övét levennie; emellett kézitáskájában a laptopját és folyadékot is szállíthat. Egyértelmű, hogy a TSA PreCheck® használatával nem csupán időt takarít meg, de a utazási stressz is kevesebb.

Amennyiben a TSA PreCheck® program keretében utazom, továbbra is szükségem van útlevélre és ESTA engedélyre?

A  vízummentességi programban részt vevő országokból érkező és a Globális Belépési Programban részt vevő utazóknak továbbra is szükségük lesz útlevélre, valamit ESTA (elektronikus utazásengedélyezési rendszer) engedélyre vagy vízumra.

A Globális Belépési Program, a SENTRI és a NEXUS lehetővé teszi, hogy egyes külföldi országok állampolgárai is jelentkezzenek a programba. Az összes programról itt olvashat bővebb információkat. Emellett az alábbi országok polgárai jelentkezhetnek a Globális Belépési Programba. Ezen utazók a TSA PreCheck® programból származó előnyökre is jogosulttá válhatnak, bár közvetlenül nem jelentkezhetnek a programba.

 • Argentína
 • Kolumbia
 • Németország
 • India
 • Panama
 • Szingapúr
 • Dél-Korea
 • Svájc
 • Tajvan
 • Egyesült Királyság

A mexikói vagy kanadai lakosok és állampolgárok szintén jogosultak a Globális Belépési Program előnyeire, amennyiben regisztrálnak a NEXUS programba. Azonban a CLEAR programra kizárólag az Egyesült Államok állampolgárai és a Zöld kártya tulajdonosok jogosultak.

Előfordulhat, hogy egyesek automatikusan kizárásra kerülnek a Megbízható Utazó programok bármelyikéből. A programból kizárásra kerül, ha

 • Nem sikerül teljesítenie a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal alacsony kockázatú utasokra vonatkozó követelményeit
 • Jelentkezésében hiányos vagy hamis adatok szerepelnek
 • Büntetőjogi felelősségre vonás, vagy elfogatóparancs, illetve büntetőeljárás van folyamatban Ön ellen (beleértve az ittas vezetést is)
 • Megsértett bármilyen bevándorlási, vám- vagy mezőgazdasági szabályozást
 • Jelenleg a helyi, állami vagy szövetségi bűnüldöző szervek nyomozást folytatnak Ön ellen
 • Az Egyesült Államok bevándorlási törvények alapján nem léphet az ország területére

Hogyan regisztrálhatok a TSA PreCheck®, a Globális Belépési, a CLEAR vagy a NEXUS programba?

A TSA PreCheck®, a Globális Belépési, illetve a NEXUS programokra a Megbízható Utazó portálon keresztül lehet jelentkezni. A kérelmezési folyamat során meg kell adnia személyes adatait, illetve engedélyeznie kell az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma számára egy átvilágítási ellenőrzés lefolytatását. Továbbá, amennyiben a NEXUS programra jelentkezik, a Kanadai Határszolgálati Ügynökség hasonló biztonsági háttérellenőrzést fog végezni.

A Belbiztonsági Minisztérium sikeres átvilágítási vizsgálatát követően egy személyes elbeszélgetésen kell részt vennie. A TSA PreCheck® regisztrációs központjai az Egyesült Államok számos repülőterén és helységében megtalálhatók. Ezzel szemben a Globális Regisztrációs Központokat általában szárazföldi határátkelőhelyekre és nemzetközi repülőterekre helyezik. Emiatt a legtöbb jelentkező úgy találja, hogy a TSA PreCheck® elbeszélgetési eljárása elérhetőbb a Globális Belépési Programénál.

Mivel a Globális Belépési Program regisztrációs elbeszélgetéseihez kevesebb helyszín áll rendelkezésre, sokan inkább a TSA PreCheck® programot választják. Az interjú során a PreCheck® és a Globális Belépési Program esetében az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma egyaránt ellenőrizni fogja, hogy a megadott adatok valódiak-e és fényképet fognak készíteni Önről. Ezután ujjlenyomatot fognak venni Öntől, mellyel az érkezéskor a Globális Belépési pavilonnál személyazonosságát ellenőrzik majd.

A Globális Belépési Programban a „regisztráció érkezéskor” lehetőség szintén elérhető. Amennyiben érkezéskor szeretnének regisztrálni, az előzetes jóváhagyással rendelkező utasok az elbeszélgetésen az Egyesült Államokba érkezéskor vehetnek részt. Ez a lehetőség több, mint 60 repülőtéren elérhető, melyek közül 15 nemzetközi repülőtér.

A TSA PreCheck® jelentkezési folyamata

Ahhoz, hogy gyorsabb biztonsági ellenőrzőpontokat vehessenek igénybe, minden 12 éven felüli utasnak regisztrálnia kell a TSA PreCheck® programra. A 12 év alatti gyermekek a PreCheck® programban akkor vehetnek részt, ha részvételre jogosult felnőttel utaznak. A kérelem benyújtására online kerülhet sor; az előzetes jelentkezés kitöltése kevesebb, mint öt percet vesz igénybe és egy vissza nem térítendő 85 USD díj befizetésével jár.

 • Időpont egyeztetése - A jelentkezés második szakaszában egy személyes elbeszélgetésre kerül sor. Ennek helyszínét több, mint 380 regisztrációs központ közül választhatja ki.
 • Ellenőrizze, hogy mit kell elvinnie az elbeszélgetésre - Ahogy azt már a korábban említettük, személyazonosságát a TSA ujjlenyomat révén fogja ellenőrizni. Az interjún szüksége lesz egy, a kormány által kiállított fényképes személyazonosító dokumentumra; egyes esetekben állampolgárságát igazoló dokumentumot, például útlevelet is kérhetnek. Az Universal Enroll weboldal Required Documents (Szükséges Dokumentumok) oldalán található online eszköz segítséget nyújt abban, hogy pontosan milyen okmányokra lesz szüksége.
 • Várja meg a jelentkezés jóváhagyását - A legtöbb kérelmező az elbeszélgetést követő 3-5 napon belül megkapja Ismert Utazó Azonosóját (Known Traveler Number - KTN). Amennyiben kérelmét jóváhagyják, egy KTN-azonosítót fog kapni. Mentse el azt az azonosítót, mert a járatok foglalásánál szüksége lesz rá. Amennyiben elveszítené vagy elfelejteni az azonosítót, online könnyen megkeresheti és megtekintheti.
 • Ellenőrizze beszállókártyáját - Amikor egy repülőtéren bejelentkezik vagy kinyomtatja beszállókártyáját, TSA PreCheck® jelölését is látnia kell. Így nem kell végig várnia a hosszú sorokat, hanem közvetlenül a TSA PreCheck® pontokhoz járulhat.

Megéri belépni a TSA PreCheck® programba?

Akik rendszeresen utaznak repülőgéppel, azoknak egész biztosan megéri a 85 USD díj befizetését, hiszen öt éven keresztül nem kell hosszan várniuk a biztonsági ellenőrzésre és megspórolják a vetkőzéssel járó kellemetlenségeket is. A családok, különösen a kisgyerekekkel utazók számára a TSA PreCheck® program jelentős előnyöket nyújthat. Emellett néhány utazási jutalmazást nyújtó bankkártya visszatéríti a TSA PreCheck® jelentkezési díját. A programban részt vevő legnépszerűbb kártyák közé tartozik az American Express Platina Kártya és a Capital One Venture Pontgyűjtő Kártya. Sok más kártya is alkalmazza ezt az eljárást, bővebb tájékoztatást kérjen bankjától.