ESTA-státusz ellenőrzése
ESTA hírek, információk és segítség.

Az ESTA kérelem benyújtásának módja

Frissítve: Oct 16, 2022  | Címkék: ESTA követelmények, ESTA alkalmazási útmutató

Szeretné megtudni, hogyan kérelmezhet ESTA engedélyt? Az ESTA kérelem benyújtásánál a kérelmezőnek 15-20 percet rá kell szánnia az ügyintézésre, elő kell készítenie a szükséges iratokat, valamint kellő időt kell szentelnie a kérdések előzetes megismerésére és értelmezésére. Az alábbiakban összeállítottunk egy ellenőrző listát az ESTA kérelmezés folyamatához.

Idő

Minden egyes ESTA kérelem kitöltésére szánjon legalább 15-20 percet. Például, ha egy négytagú család számára tölti ki a kérelmeket, szánjon legalább 60 percet az adatok megadására, valamint a beírt információk újbóli ellenőrzésére.

Stabil internet-hozzáférés

Bár ennek szükségessége nyilvánvalónak tűnik, a kérelmezők gyakran próbálják az adatokat lassú vagy instabil internet kapcsolaton keresztül elküldeni. Javasoljuk, hogy az ESTA kérelem kitöltése és benyújtása során használjon stabil ethernet vagy wi-fi kapcsolatot. Ha lejár a beküldésre meghatározott idő és emiatt hiba lép fel, az igénylés kitöltését újra kell kezdeni.

Útlevelek

ESTA-t kizárólag a vízummentességi programban részt vevő ország által kibocsátott elektronikus útlevéllel rendelkező személy igényelhet. Ön abban az esetben jogosult az ESTA engedélyre, ha állampolgára a vízummentességi programban részt vevő bármely országnak. Ha több országban is rendelkezik állampolgársággal, minden egyes útlevelének adatait meg kell adnia.

Családi Adatok

Szüleinek család- és utónevét is meg kell adnia. Ha ez az adat nem áll rendelkezésére, írja be, hogy "UNKNOWN".

Vészhelyzetben értesítendő kapcsolattartó

Annak az USA-ban vagy más országban élő személynek illetve működő szervezetnek névét, telefonszámát illetve e-mail címét kell megadnia, akit baleset esetén értesíteni szeretne.

Kapcsolattartó személy az USA-ban

Az egyesült államokbeli kapcsolattartóként szereplő személy vagy szervezet nevét, telefonszámát és címét kell megadnia. A címadatokat az adatok valódiságának biztosítása céljából ellenőrzik. Azonban, amennyiben nem rendelkezik amerikai kapcsolattartóval, a szöveges mezőkbe az "UNKNOWN” szót, a számmezőkbe pedig a "00000" karaktersort írja.

USA Címadatok

Az utazása során tartózkodási helyéül szolgáló hely nevének és kapcsolattartási adatainak megadására szolgál. Ezeket címadatokat is ellenőrzik az adatok valódiságának biztosítása céljából. Ha azonban még nem rendelkezik ezzel az információval, a szöveges mezőkbe az "UNKNOWN" szót, a számmezőkbe pedig a "00000" karaktersort írja.

Foglalkoztatási adatok

Ha jelenleg alkalmazásban van, meg kell adnia munkáltatójának nevét, címét és telefonszámát.

Rendőrségi és bűnügyi nyilvántartások (nem kötelező)

Amennyiben korábban bűncselekmény elkövetésért le volt tartóztatva, ellenőrizze, hogy a rendőrségi nyilvántartásban az Önre vonatkozó mely bűnügyi adatok eredményezhetik ESTA kérelme elutasítását.

Fizetési Információk

ESTA esetében számos fizetési mód közül válaszhat. Az ESTA-val kapcsolatos kifizetésekre a MasterCard, VISA, American Express és Discover bank- és hitelkártyákat fogadják el. Jelenleg egyéb fizetési módok, mint a készpénzes fizetés, banki átutalás, csekken történő fizetés, PayPal használata nem elfogadott.

7 napos fizetési határidő

Az ESTA kérelemmel kapcsolatos díjakat a kérelem benyújtástól számított 7 napon belül ki kell fizetnie. Ha ezt elmulasztja, kérelme lejár és új kérelmet kell benyújtania.

Csoportos kérelmek

Egyidejűleg legfeljebb 50 kérelem benyújtására és kifizetésére van lehetőség. A csoportos kérelemben szereplő személyek nem kötelesek sem egymással, sem a kérelem benyújtójával együtt utazni.

Engedélyek lekérése a kérelem benyújtása előtt és után

A kérelem benyújtását követően, az alábbi oldalon lehetősége nyílik ESTA kérelmének állapotának ellenőrzésére: https://esta-usa.hu/esta-statusz-ellenorzese, ahol a kérelem  státuszát online tekintheti meg. Jóváhagyott ESTA engedéllyel, légi vagy vízi járművel egyaránt megkezdheti utazását. Ha ESTA engedélye függő státuszban van, várjon 72 órát, majd ellenőrizze újra a kérelem állapotát. Amennyiben ESTA kérelmét elutasítják, az USA-ban érvényes vízumot kell igényelnie. Ha ESTA engedélye lejárt vagy nem található, kérjük, ellenőrizze az Ön által megadott keresési adatokat vagy nyújton be új ESTA igénylést.

Ha útlevele a vízummentességi programban részt vevő országok bármelyikében érvényes és turisztikai, üzleti céllal, illetve átutazás vagy orvosi ellátás céljából szeretne az Egyesült Államokba utazni, kezdje el az űrlap kitöltését, vagy további információkért tekintse meg GYIK rovatunkat.

Igényeljen ESTA engedélyt