ESTA-státusz ellenőrzése
ESTA hírek, információk és segítség.

Mennyi időbe telik az ESTA engedély megszerzése?

Frissítve: aug 25, 2023  | Címkék: ESTA időtartam, ESTA kérelmezés ideje, ESTA nyomtatvány

Bevezetés

Az ESTA-kérelem feldolgozása azonnal online történik, és a kérelmek többségét a benyújtástól számított egy percen belül jóváhagyják. Vannak azonban olyan esetek, amikor a kérelemről szóló döntés akár 72 órát is késhet. Az ESTA-kérelem jóváhagyását követően a felhasználó értesítést kap a webböngészőjén vagy e-mailben. A jóváhagyási értesítés tartalmazza a kérelem vagy az engedély számát, az ESTA lejárati dátumát, valamint a kérelmezőnek a benyújtáskor megadott egyéb adatait.

How long does it take for ESTA Approval?
Mennyi ideig tart az ESTA jóváhagyása?

Tanulmány az ESTA feldolgozási idejéről

A usa-esta.com által az ESTA feldolgozási idejéről készített 2023-as tanulmány szerint a kérelmek 78%-át a kérelem benyújtásától számított 12 órán belül jóváhagyták. A fennmaradó 22% "függőben" maradt, és további 12 és 72 óra közötti feldolgozási időt igényelt. Annak valószínűsége, hogy egy ESTA-kérelem feldolgozási ideje meghaladja a 24 órát, körülbelül 20% volt.

A tanulmány során az ESTA-kérelmek elutasítását is vizsgálták. Az ESTA-kérelem elutasításának vagy a "nem engedélyezett utazás" valószínűsége körülbelül 3,1% volt. Az elutasításhoz vezető tényezők közül a legnagyobb valószínűséggel az ESTA-jogosultsági kérdések bármelyikére adott "igen" válasz vezetett. Ezek a jogosultsági kérdések az egészségi állapotra, a büntetőjogi, bevándorlási és a terrorizmus állami támogatójának tekintett országokba történő utazási előzményekre vonatkoznak. Az ESTA elutasítását befolyásoló egyéb tényezők közé tartozik továbbá a többes állampolgárság vagy más, a vám- és határvédelem (CBP) által a kérelmezőre vonatkozóan végzett keresztellenőrzéssel nem összeegyeztethető adatok. Az ESTA-t elutasító kérelmezők még mindig jogosultak lehetnek amerikai vízumot igényelni.

Az ESTA feldolgozási idejét befolyásoló tényezők

A legtöbb ESTA-kérelmet gyorsan, gyakran perceken belül feldolgozzák. Az amerikai vám- és határvédelem (CBP ) azonban azt javasolja, hogy a kérelmet legalább 72 órával a tervezett indulási időpont előtt nyújtsák be, hogy számolni lehessen az esetleges késésekkel vagy problémákkal. Ha az Ön kérelmének státusza "engedélyezés folyamatban", a végleges döntés meghozatala akár 72 órát is igénybe vehet. A feldolgozás késedelmét befolyásoló tényezők gyakran a CBP rendszerei által tapasztalt technikai problémákhoz vagy a fizetési műveletekkel kapcsolatos problémákhoz kapcsolódtak, amelyek a kérelmező által választott fizetési mód vagy a CBP által a fizetések feldolgozására használt rendszerek következményei lehetnek.

Az ESTA-kérelem feldolgozásának késedelmét számos tényező okozhatja, a leggyakoribb okok az alábbiak.

Hiányos vagy helytelen információk: Ha a kérelem nyomtatványa nem teljesen kitöltött vagy hibás, az késedelemhez vezethet. A beadás előtt mindig ellenőrizze kétszer is a bejegyzéseket.

Biztonsági ellenőrzések: Bizonyos esetekben további háttérellenőrzésekre lehet szükség, ami hosszabb feldolgozási időt eredményezhet.

Nagyszámú pályázat: Az utazási főszezonokban a kérelmek száma megugorhat, ami késedelmet okozhat a rendszerben.

Technikai problémák: Bár nem gyakoriak, az ESTA kérelmezési rendszer technikai problémái késéseket okozhatnak.

Az útlevél érvényessége: Ha az útlevéladatokkal kapcsolatban probléma merül fel, az késleltetheti a kérelmét.

Büntetőjogi vagy bevándorlási előélet: Korábbi jogi vagy bevándorlási problémák hosszabb felülvizsgálati folyamatot eredményezhetnek.

Egyező nevek: Ha az Ön neve szorosan megegyezik egy megfigyelési listán szereplő vagy büntetett előéletű személy nevével, a személyazonosság ellenőrzéséhez további időre lehet szükség.

Aktuális világesemények: A politikai vagy globális események néha szigorúbb biztonsági ellenőrzéseket és ebből következően késéseket eredményezhetnek.

Nem megfelelő válasz a biztonsági kérdésekre: Az ESTA-kérelem tartalmaz kérdéseket a büntetett előéletre, az egészségi állapotra és egyéb olyan tényezőkre vonatkozóan, amelyek befolyásolhatják a vízummentességi program keretében történő utazásra való jogosultságot. A hiányos vagy aggályos válaszok késedelmekhez vezethetnek.

Fizetési problémák: A fizetési folyamattal kapcsolatos problémák vagy a kérelmezési díj befizetésének elmulasztása késedelmet okozhat.

Következtetés

Ha késedelmet tapasztal az ESTA-engedély kézhezvételében, és az utazás időpontja gyorsan közeledik, tanácsos lehet konzultálni egy bevándorlási ügyvéddel vagy felvenni a kapcsolatot az amerikai vám- és határvédelemmel tanácsért.

A kérelmezőknek tehát azt tanácsoljuk, hogy ellenőrizzék ESTA-kérelmük státuszát, ha a benyújtástól számított 24 órán belül nem kaptak frissítést a kérelmükről.

Továbbá, ha az ESTA weboldalon problémák vannak, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy az ESTA-kérelem feldolgozása késik. Ezek a weboldalon jelentkező problémák általában 4-8 órán belül megoldódnak, a kérelmezőknek azonban azt tanácsoljuk, hogy a váratlan problémák elkerülése érdekében időben nyújtsák be kérelmüket.

Szerezze be a megfelelő utazási engedélyt az Egyesült Államokba

Ha Ön olyan vízummentes ország, például az Egyesült Királyság, Írország, Ausztrália, Új-Zéland vagy más nyugat-európai ország útlevelével rendelkezik, akkor jogosult lehet ESTA-engedélyt kapni turisztikai, üzleti, egészségügyi vagy tranzit célokra. Kezdje el a kérelmét, egyébként pedig látogasson el a GYIK oldalra, ahol többet megtudhat az ESTA-ról.

ESTA igénylése