ESTA-státusz ellenőrzése
ESTA hírek, információk és segítség.

Mennyi ideig érvényes az ESTA?

Frissítve: jan 21, 2024  | Címkék: ESTA, ESTA időtartama, Mennyi ideig tart az ESTA

Az ESTA vízummentességi program lehetővé teszi a 41 részt vevő országok állampolgárai számára, hogy turisztikai, üzleti, tranzit, orvosi és rövid tanulmányi céllal vízumkérelem nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba. Az ESTA sokkal könnyebbé tette az Egyesült Királyság, Írország, Ausztrália, Új-Zéland és számos más európai, ázsiai és dél-amerikai ország utazói számára az Egyesült Államokba való beutazást. A kérelem kitöltése 15-20 percet vesz igénybe, és az engedélyeket 99%-os jóváhagyási arány mellett azonnal megadják.

How Long Does ESTA Last?
Mennyi ideig tart az ESTA?

Az ESTA jóváhagyásának időtartama

A jóváhagyott ESTA-t két évre vagy az útlevél lejáratának napjára adják ki, attól függően, hogy melyik következik be előbb. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egyén két évig maradhat az Egyesült Államokban. Az ESTA legfeljebb 90 napos látogatásra használható egy 12 hónapos időszakonként. Ha tehát egy utazó nemrégiben kapott ESTA-t, és 90 napot tartózkodott, majd visszatért hazájába, akkor valószínűleg 12 hónapot kell várnia, mielőtt ismét igénybe veheti az ESTA-t. A vám- és határvédelem (CBP ) azonban nem állapított meg szigorú követelményeket arra vonatkozóan, hogy az egyénnek mennyi időt kell várnia az USA-ban tett látogatások között. Alternatívaként az utazó amerikai vízumot is igényelhet, ha az előző 90 napos tartózkodását követő 12 hónapon belül ismét az országba kíván látogatni. Ha egy utazó bevándorlási vagy egyéb amerikai vízummal kapcsolatos információkat keres, keressen jogi tanácsot egy engedéllyel rendelkező amerikai bevándorlási ügyvédtől. A határőrség fogja megállapítani, hogy a két tartózkodás között eltelt-e "ésszerű időtartam". Ha a határőr azt gyanítja, hogy az utazó az Egyesült Államokban próbál élni, nem fogják beengedni. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezek csupán iránymutatások, mivel az Egyesült Államokba való beutazásról a CBP dönt.

A legjobb időpont az ESTA kérelmezésére

Attól függően, hogy egy látogató mikor kíván az Egyesült Államokba utazni, stratégiai szempontból érdemes időzíteni az ESTA-kérelmét, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az utazásból és az engedélyéből az Egyesült Államokba való látogatás előtt. Bár 72 órát tartanak a minimális időnek az ESTA iránti kérelem benyújtása előtt, bölcs lenne tervezni arra az esetre, ha a kérelmezőt elutasítják, és helyette amerikai vízumot kell kérelmeznie. Ha az a terve, hogy 90 napnál hosszabb ideig marad az Egyesült Államokban, akkor amerikai vízumot kell kérelmeznie. Ha túl sokáig tartózkodik az ESTA-programban, akkor valószínűleg kitiltják a programból, és esetleg az Egyesült Államok határán a jövőben visszautasítják. Továbbá az ESTA-programban való túlhúzás veszélyeztetheti a jövőbeli amerikai vízumkérelmek jóváhagyását.

Az Egyesült Államokban való tartózkodás meghosszabbítása a közeli országok meglátogatásával

A közeli országokba, például Kanadába és Mexikóba vagy akár a Karib-térségbe tett látogatások, anélkül, hogy előbb hazarepülnének, valószínűleg beleszámítanak a 90 napos tartózkodásba. A CBP határőrei tisztában vannak ezzel a taktikával, amelyet az utazók az Egyesült Államokban való tartózkodásuk meghosszabbítására alkalmaznak, és valószínűleg megtagadják a belépést az ilyen taktikát alkalmazó személyektől. Ha Ön valóban Kanadába, Mexikóba vagy a Karib-térségbe szeretne látogatni, és 90 napot szeretne az Egyesült Államokban is tölteni, tervezze meg útitervét úgy, hogy ne maradjon 90 napnál tovább az Egyesült Államokban, mivel valószínűleg nem lesz sok engedékenység a 90 napot akár csak egy nappal is meghaladó tartózkodás esetén.

Az ESTA érvényességét befolyásoló tényezők

Az ESTA érvényességét több tényező is befolyásolhatja, ami annak idő előtti megszűnéséhez vezethet. Ezek a következők:

Azútlevél lejárata: Ha az ESTA-kérelemhez használt útlevél lejár, az ESTA is érvénytelenné válik, függetlenül az eredeti kétéves érvényességi időtől.

Változások a körülményekben: A körülményekben bekövetkezett jelentős változások, mint például büntetett előélet vagy az amerikai vízum elutasítása, érvényteleníthetik az ESTA-t. Ilyen esetekben az utazóknak új ESTA-t vagy vízumot kell kérelmezniük.

Visszavonás az amerikai hatóságok által: Az amerikai CBP fenntartja magának a jogot, hogy bármikor visszavonja az ESTA-t, ha annak birtokosa már nem felel meg a VWP szerinti vízummentes utazás feltételeinek.

Lejárt vagy érvénytelen ESTA-val történő utazás

Ha valaki lejárt vagy érvénytelen ESTA-val próbál beutazni az Egyesült Államokba, a légitársaság megtagadhatja a beszállást, vagy a CBP tisztviselői a belépési kikötőben megtagadhatják a belépést. Az utazók számára alapvető fontosságú, hogy az utazás tervezése előtt ellenőrizzék ESTA-juk státuszát, és biztosítsák, hogy minden információ aktuális és pontos legyen.

A megfelelés fontossága

Az ESTA és a vízummentességi program feltételeinek betartása alapvető fontosságú. A feltételek megszegése, például a tartózkodás meghosszabbítása vagy a megfelelő engedély nélküli munkavállalás komoly következményekkel járhat. Az utazóknak be kell tartaniuk az ESTA-kérelemben megadott látogatási céljukat, és tiszteletben kell tartaniuk a 90 napos beutazási korlátozást.

Tippek az ESTA érvényességének kezeléséhez

Ellenőrizze rendszeresen az ESTA státuszát: Tartsa szemmel az ESTA lejárati dátumát és a hozzá kapcsolódó útlevél érvényességét.

Jelentkezzen előre új ESTA-engedélyért: Ha az ESTA-engedélye hamarosan lejár, vagy a körülményei megváltoztak, jóval a tervezett utazása előtt kérvényezzen új engedélyt.

Tartsa naprakészen az adatokat: Frissítse a személyes adataiban vagy körülményeiben bekövetkezett jelentős változásokat az új ESTA-kérelemben.

Tervezze meg utazásait ennek megfelelően: Tartsa szem előtt a látogatásonkénti 90 napos korlátozást, és az Egyesült Államokba történő utazásait ezen időkereten belül tervezze meg.

Az ESTA megújítása az Egyesült Államokban.

Az ESTA-t nem lehet meghosszabbítani vagy megújítani az Egyesült Államokon belül vagy kívül. Az engedélyt az Egyesült Államokba vagy annak területére való megérkezés előtt kell beszerezni. Ha azonban útlevele vagy ESTA-engedélye lejár, miközben Ön az Egyesült Államokban tartózkodik, a legfeljebb 90 napos látogatás idejére nem kell új ESTA-t kérelmeznie.