ESTA-státusz ellenőrzése
ESTA hírek, információk és segítség.

Mennyi ideig érvényes az ESTA?

Frissítve: Oct 15, 2022  | Címkék: ESTA, ESTA időtartama

Az ESTA vízummentességi program lehetővé teszi a 41 résztvevő ország állampolgárai számára, hogy vízumkérelem nélkül utazzanak az Egyesült Államokba turisztikai, üzleti vagy átutazási céllal, illetve orvosi kezelés vagy rövid tanulmányok elvégzése céljából. Az ESTA az Egyesült Királyságból, Írországból, Ausztráliából, Új-Zélandról és sok más európai, ázsiai és dél-amerikai országból érkező utazó számára könnyíti meg az Egyesült Államokba történő utazást. A kérelmezési űrlap kitöltése 10-15 percet vesz igénybe, és az engedélyek azonnal, 99% -os jóváhagyási arány mellett érkeznek meg.

Az ESTA érvényességi időtartama

A jóváhagyott ESTA két évig, vagy az útlevél lejártáig érvényes, attól függően mely következik be előbb. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az engedéllyel rendelkező személy két évig az Egyesült Államokban tartózkodhat. Az ESTA 12 hónapos időszakonként, legfeljebb 90 napos időtartamra használható. Tehát, ha valaki a közelmúltban ESTA engedéllyel 90 napig tartózkodott az Egyesült Államokban, majd visszatért hazájába, akkor ajánlatos 12 hónapot várnia új ESTA kérelme benyújtásáig. Azonban a Vámügyi és Határvédelemi Hivatal (CBP) nem határozott meg szigorú előírásokat arra vonatkozóan, hogy mennyi időnek kell eltelnie két, az USA-ba tett látogatás között. Így a 90 napos tartózkodást követően, az ESTA kérelem benyújtásával nem muszáj megvárni a 12 hónap elteltét. Ha az utazást tervező személynek a bevándorlási, vagy egyéb, az USA-ban érvényes vízummal kapcsolatban vannak kérdései, ajánlatos tanácsot kérni egy engedéllyel rendelkező, az Egyesült Államok bevándorlási ügyeiben jártas jogásztól. Azt, hogy a két utazás között "megfelelő időtartam" telt-e el, a határőr állapítja meg. Ha a határőr gyanúja szerint a utazó személy az Egyesült Államokban próbál letelepedni, nem engedélyezi a beutazást. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fent leírtak csupán irányadók, hiszen az Egyesült Államok területére való belépést szabályozó rendelkezéseket a Vámügyi és Határvédelemi Hivatal hozza.

Az ESTA kérelem benyújtásának legmegfelelőbb időpontja

Az Egyesült Államokba tervezett utazás időpontjától függően, a kérelmezőnek ajánlatos átgondoltan időzítenie az ESTA kérelem benyújtásának időpontját, úgy, hogy a lehető legoptimálisabban használhassa ki mind az utazás időtartamát, mind az érvényes engedélyt. Bár az előírás szerint az ESTA kérelmet legkésőbb az utazás megkezdése előtt 72 órával kell benyújtani, figyelembe kell venni az elutasítás eshetőségét is, mely esetben az USA-ban érvényes vízumért kell folyamodni. Ha 90 napnál hosszabb időtartamot szeretne az Egyesült Államokban tölteni, az USA-ban érvényes vízumért kell folyamodnia. Ha túllépi az ESTA engedély által meghatározott időtartamot, valószínűleg többé nem vehet részt a vízummentességi programban és előre láthatólag többé nem lépheti át az Egyesült Államok határát. Ezenkívül az ESTA engedély által meghatározott időtartam túllépése az USA-ban érvényes vízum iránti kérelmek elutasítást is magával vonhatja.

Az USA-ban való tartózkodás meghosszabbítása szomszédos országokba utazással

Abban az esetben, ha hazautazás nélkül látogat el a közeli vagy szomszédos országokba, mint például Kanadába és Mexikóba, vagy akár a Karib-térségbe, valószínűsíthető az egyesült államokbeli 90 napos tartózkodás. A Vámügyi és Határvédelemi Hivatal határőrei tisztában vannak az utazók által alkalmazott módszerekkel, melyek az országban eltöltött időszak meghosszabbítását célozzák és az ilyen jellegű taktikát alkalmazó látogatgat nagy valószínűséggel nem engedik be az országba. Ha valóban szeretne Kanadába, Mexikóba vagy a Karib-térségbe utazni, és emellett az Egyesült Államokban is szeretne eltölteni 90 napot, előre tervezze meg az utazást, és ne lépje túl a 90 napos tartózkodási időt, mivel előre láthatólag nem fog engedélyt kapni az ezt meghaladó időszakra.

Az ESTA megújítása az Egyesült Államokban

Amíg az Egyesült Államokban tartózkodik, az ESTA engedélyt sem meghosszabbítani, sem megújítani nem lehet. Az engedélyt az előtt kell beszereznie, mielőtt elutazik az Egyesült Államokba, illetve annak bármely területére. Azonban, ha az utazás időtartama során útlevelének vagy ESTA engedélyének érvényessége lejár, a 90 napos tartózkodási idő leteltéig nem kell új ESTA-t igényelnie.

Ha útlevele a vízummentességi programban részt vevő országok bármelyikében érvényes és turisztikai, üzleti céllal, illetve átutazás vagy orvosi ellátás céljából szeretne az Egyesült Államokba utazni, kezdje el az űrlap kitöltését, vagy további információkért tekintse meg GYIK rovatunkat.

Igényeljen ESTA engedélyt