ESTA-státusz ellenőrzése
ESTA hírek, információk és segítség.

Mi az a SENTRI program?

Frissítve: Feb 15, 2023  | Címkék: SENTRI, ESTA tapasztalat

A SENTRI, vagy teljes nevén The Secure Electronic Network for Travelers’ Rapid Inspection, azaz a Biztonságos Elektronikus Hálózat Az Utazók Gyors Ellenőrzéséért, az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Hivatala (Customs and Border Protection - CBP) által működtetett amerikai program. A program fő célja, hogy az előzetes jóváhagyással rendelkező, alacsony kockázati kategóriába sorolt utazók érkezésük során egy felgyorsított vámkezelési eljáráson vehessenek részt.

A program lehetővé teszi tagjai számára, hogy az ország déli határátkelőin egy erre előre kijelölt elsődleges soron keresztül léphessenek az ország területére. Ahogy azt már említettük, a programban kizárólag előzetes jóváhagyással rendelkező utazók vehetnek részt. A SENTRI programba egy személyes elbeszélgetést és egy nagyon alapos átvilágítást követően nyerhet tagságot.

Melyek a SENTRI Program előnyei?

A SENTRI program tagjaként az utazók a kijelölt átlépési pontokon jelentősen lerövidíthetik a határátlépés során felmerülő várakozási időt. Ez annak köszönhetően lehetséges, hogy a SENTRI program tagjainak az alábbiak állnak rendelkezésére:

 • az ország déli, Mexikóval határos határátkelőin egy erre előre kijelölt elsődleges soron keresztül léphetnek az ország területére
 • légi úton történő beutazás esetén a Globális Belépési Program pavilonjait használhatják az Egyesült Államokba történő belépéskor*
 • amennyiben Kanadából, szárazföldi úton lépnek az USA területére, használhatják NEXUS számára fenntartott sorokat

* A SENTRI programban részt vevő mexikói állampolgároknak a Megbízható Utazó Programon keresztül kell jelentkezniük a Globális Belépési Programba.

Kinek érdemes SENTRI kártyát kérelmeznie?

A SENTRI kártya igénylésével az alábbi kategóriákba tartozó utasok juthatnak a legnagyobb előnyhöz:

[1] Az Egyesült Államok és Mexikó határának közelében élő, a határt gyakran átlépő személyek

Egyáltalán nem szokatlan, hogy a két ország közötti nemzetközi határ átlépése során órákat kell várakozni. Amennyiben Ön és minden utastársa rendelkezik SENTRI kártyával, ezeken a határátkelő pontokon lerövidíthetik a több órás várakozási időt.

Tekintettel arra, hogy a SENTRI program eredetileg a USA-Mexikó határt gyakran átlépő személyek számára készült, a legtöbb regisztrációs központ a határ közelében elhelyezkedő városokban található. Jelenleg 11 ilyen központ várja az igénylőket:

 • Kalifornia: San Diego és Calexico
 • Texas: Hidalgo, El Paso, Laredo és Brownsville
 • Arizona: Tucson, Phoenix, Nogales, Douglas és San Luis.

[2] Azon személyek, akik autóval több mexikói utazást terveznek a közeljövőben

Amennyiben a közeljövőben több autós túrát tervez Mexikó és az Egyesült Államok között, érdemes lenne megfontolnia a SENTRI kártya igénylését. Azonban ne feledje, hogy ehhez először fel kell keresnie a fentiekben felsorolt regisztrációs központok egyikét.

Melyek a SENTRI programra való jogosultság feltételei?

A jó hír, hogy a SENTRI program sem életkori, sem állampolgársági követelményeket nem ír elő. Azonban a 18. életévüket be nem töltött kérelmezőknek a szülő vagy a törvényes gyám hozzájárulásával kell rendelkezniük, csak így csatlakozhatnak a SENTRI programhoz.

Előfordulhat, hogy nem léphet be a SENTRI programba, amennyiben:

 • Jelentkezésében hiányos vagy hamis adatok szerepelnek
 • Bármely országban elítélték bevándorlási, vámügyi vagy mezőgazdasági törvények megsértése miatt
 • Bűnösnek találták bármilyen bűncselekmény elkövetésében
 • Elfogatóparancs van érvényben Ön ellen, beleértve az alkohol vagy tudatmódosító szerek hatása alatti vezetés miatti elfogatóparancsot is
 • Lőfegyvervásárlási szándékát elutasították
 • Bármely országban bűncselekmény miatt felmentették
 • Az Egyesült Államok bevándorlási szabályzata értelmében nem léphet az Egyesült Államok területére. Ez a feltételesen szabadlábra helyezésről szóló dokumentumokkal, illetve jóváhagyott beutazási elutasítással rendelkező kérelmezőkre is vonatkozik
 • Jelenleg a helyi, állami vagy szövetségi bűnüldöző szervek nyomozást folytatnak Ön ellen.
 • A CBP nem biztos az Ön alacsony kockázatú utazói státuszában

Milyen lépésekből áll a SENTRI jelentkezi folyamata?

Mielőtt a SENTRI programba jelentkezne, amennyiben erre még nem került sor, tekintse át a fent összefoglalt jogosultsági követelményeket.

Maga a jelentkezési folyamat elég egyszerű és csupán pár lépésből áll. Ezeket összegyűjtöttük:

 1. Elsőként hozzon létre egy TTP (Trusted Traveler Program System - Megbízható Utazó Program Rendszer) fiókot. Más TTP-fiókját nem használhatja. Kortól függetlenül mindenkinek saját fiókkal kell rendelkeznie.
 2.  A TTP-fiók létrehozását követően jelentkezzen be és véglegesítse kérelmét. Felhívjuk figyelmét, hogy minden egyes kérelemért egy vissza nem térítendő díjat kell fizetnie.
 3. A kérelem és vonatkozó díj beérkezését követően az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Hivatala áttekinti a jelentkezést és ellenőrzi, hogy valóban megfelel-e az összes követelménynek. Amennyiben kérelmét feltételesen jóváhagyják, további utasításokat fog kapni arra vonatkozóan hogyan foglalhat időpontot egy személyes elbeszélgetésre a SENTRI regisztrációs központok egyikében. Kortól függetlenül minden kérelmezőnek részt kell vennie egy személyes elbeszélgetésen, még akkor is, ha nem töltötte be a 18. életévét.
 4. A SENTRI regisztrációs központban zajló elbeszélgetésre mindenképpen vigye magával útlevelét, valamint még egy személyazonosságot igazoló dokumentumot, például személyi igazolványt vagy jogosítványt. A jogszerűen, állandó lakcímmel rendelkező kérelmezőknek az állandó tartózkodásra feljogosító igazolványukat is be kell mutatniuk. Emellett be kell mutatnia a járműve regisztrációs dokumentumait, valamint az USA-ban törvényesen jármű biztosítást szolgáltató vállalat által kiállított, az Egyesült Államokban érvényes járműbiztosítás igazoló iratokat.

Mi a következő lépés a SENTRI kártya megszerzését követően?

Amennyiben az elbeszélgetést követően SENTRI tagsági kérelmét elfogadják, egy Rádiófrekvenciás Azonosító (RFID) kártyát fog kapni. Ezzel igazolhatja SENTRI tagságát.

Hogyan aktiválható a SENTRI kártya?

A SENTRI kártya aktiválásához jelentkezzen be GOES (Global Online Enrollment System - Globális Online Jelentkezési Rendszer) fiókjába. A bejelentkezést követően nyissa meg a Programtagság menüpontot, keresse meg a "Tagsági Kártya Aktiválása" gombot és kattintson rá. Ennél egyszerűbb nem is lehetne.

Hogyan kell használni a SENTRI kártyát?

A határátkelőnél mindenképpen a SENTRI számára fenntartott sorba álljon be. A rendszer ezután automatikusan azonosítja a járművet, valamint az összes utas személyazonosságát. Az azonosítás az alábbi lépésekből áll:

 • Érkezéskor a rendszer leolvassa RFID kártyája azonosítóját.
 • Megkeresi az Ön adatait, melyek megjelennek a CBP tisztviselő számítógépének képernyőjén.
 • A tisztviselő ezután ellenőrzi az adatokat és vagy egyből tovább engedi, vagy további vizsgálatokat kér.

SENTRI Gyakran Ismételt Kérdések

K. Mexikóban élek. Kérelmezhetem a SENTRI kártyát?

V. Az Egyesült Államokban vagy Mexikóban állandó lakhellyel rendelkező személyek közül bárki jelentkezhet a programba. Azonban a SENTRI kártyát kizárólag előzetes jóváhagyással rendelkező, alacsony kockázati besorolású utazók kaphatják meg, akiknek személyes adatait az Egyesült Államok és Mexikó bűnüldöző és a határellenőrző szervei egyaránt alaposan ellenőriztek.

K. Mennyi időt vesz igénybe a SENTRI kártya jóváhagyása?

V. Az előzetes kérelem feldolgozása nem tart tovább 20-30 percnél. A feltételes jóváhagyás megérkezéséig azonban akár 6 hét is eltelhet. A kötelező elbeszélgetés időpontjára szintén heteket, sőt esetenként hónapokat kell várni.

K. Mennyi ideig érvényes a SENTRI kártya?

V. A SENTRI kártya a kiállítási dátumtól öt évig érvényes, ezt követően meg kell újítani.

K. Mikor jobb választás a SENTRI a Globális Belépési Programnál?

V. Azok, akik gyakran utaznak autóval Kanadába vagy Mexikóba különösen hasznosak fogják találni a SENTRI kártyát. Igaz, hogy drágább, de több előnye van, mint a Globális Belépési Programnak. Ha rendszeresen sem Kanadába, sem Mexikóba nem jár autóval, viszont gyakran utazik külföldre, a Globális Belépési Program jobb megoldás lehet, hiszen a kérelmezési díj kevesebb, mint a SENTRI kártya esetében.

K: Más autójával is átengednek a SENTRI sávban?

V: Röviden: nem, ez nem engedélyezett. A járművet kizárólag olyan személy vezetheti, aki a TTP (Megbízható Utazó Program) tagja. A sofőr készítse elő SENTRI kártyáját, Globális Belépési Program kártyáját vagy NEXUS kártyáját.

K. Hogyan kapcsolódik egymáshoz a SENTRI és az ESTA?

V. Azok, akik megfelelnek a követelményeknek, az ESTA az USA vízum kérelmezésénél egy gyorsabb megoldási lehetőség. Míg a vízum megszerzése hat hónapot vagy akár hosszabb időt is igénybe vehet, az ESTA jóváhagyására általában 72 órán belül sor kerül. Fontos kiemelni, hogy az ESTA megléte nem feltétlenül jelenti az, hogy az utazó be is léphet az Egyesült Államokba. Ezt érkezéskor, az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Hivatala (CBP) dönti el.

Az ESTA engedélyre kizárólag a VWP-ban (Vízummentességi Program - Visa Waiver Program) részt vevő országok állampolgárai jogosultak és Mexikó nem része a Vízummentességi Programnak. Itt jut fontos szerephez a SENTRI program. Bevezetésének oka kifejezetten az volt, hogy a Mexikó és az USA közti határátkelő pontokon felgyorsítsa az beutazást.

K: A SENTRI megéri az árát?

V. Akik valamelyik SENTRI Regisztrációs Központ közelében élnek és évente többször átlépik az USA-Mexikó határt mindenképpen érdemes megfontolniuk a SENTRI kártya kiváltását. Bár 122,25 USD fejenkénti díjával a Megbízható Utazó Programok közül a SENTRI a legdrágább, az USA-Mexikó határon alkalmanként több órányi várakozási időt megspórolhat. Ráadásul a TSA PreCheck ®, a Globális Belépési Program és a NEXUS sávok használatának lehetősége miatt még jobban megéri kiváltani.