ESTA-státusz ellenőrzése
ESTA hírek, információk és segítség.

Tapasztalatok az ESTA-val való utazással kapcsolatban

Frissítve: jan 21, 2024  | Címkék: ESTA tapasztalat, ESTA kérelem

Az elektronikus beutazási engedélyezési rendszer (ESTA) lehetőséget biztosít az utazók számára, hogy egyszerűsített és automatizált eljárás segítségével vízummentesen utazhassanak az Egyesült Államokba. Az ESTA-t az Amerikába szárazföldi, légi vagy tengeri úton érkező utazók használhatják. Legfeljebb 90 napos tartózkodásra jogosít, és két évre, vagy az útlevél lejáratának napjáig állítják ki. Az utazási engedély alternatív formája az amerikai vízum, amely magasabb kérelmezési díjakkal és hosszabb feldolgozási idővel jár. Az ESTA-kérelem kitöltése 15 percet vesz igénybe, és töredéke az amerikai vízum költségének. Az ESTA engedélyezi az utazók számára, hogy turisztikai, üzleti vagy átutazási céllal látogassanak az Egyesült Államokba. Ebben a cikkben áttekintjük az ESTA kérelmezésének és az ESTA-val történő utazásnak a tapasztalatait.

What is the experience of traveling on an ESTA?
Milyen tapasztalatokkal jár az ESTA-val történő utazás?

ESTA-kérelem benyújtása indulás előtt

Az ESTA kérelmezéséhez a kérelmezőnek érvényes útlevélre és egy internetkapcsolattal rendelkező böngészőeszközre van szüksége, valamint körülbelül 15 perc időre az űrlap kitöltéséhez. Ha a kérelmező az Egyesült Államokban kíván maradni, meg kell adnia az amerikai kapcsolattartójának elérhetőségét és címét, valamint azt a címet, ahol az Egyesült Államokban fog tartózkodni. Ezek az adatok nem szükségesek az űrlap benyújtásához, és a kérelmezők az "UNKNOWN" bejegyzést adhatják meg azoknál a mezőknél, ahol a szállás vagy az amerikai kapcsolattartó adatai még nem állnak rendelkezésre.

Az ESTA-kérelmi űrlap a kérelmező személyes adataira vonatkozó kérdésekből áll, mint például a kapcsolattartási, útlevél, szülői, vészhelyzeti kapcsolattartási adatok. Vannak olyan jogosultsági kérdések is, amelyek a kérelmező egészségügyi, büntetőjogi, drog-, foglalkoztatási, utazási és bevándorlási múltjára vonatkoznak.

A kérelmezők az ESTA-kérelmükről a benyújtástól számított 72 órán belül kapnak határozatot. A kérelmek többségét azonban a benyújtástól számított néhány percen belül feldolgozzák. A kérelmezők rendszeresen ellenőrizhetik ESTA-kérelmük státuszát, valamint megismerkedhetnek a különböző ESTA-státuszokkal.

ESTA-ellenőrzés indulás előtt

Ha az ESTA-ját jóváhagyták, nem kell magával vinnie az utazási engedélyének kinyomtatott vagy digitális képernyőmásolatát. Az ESTA-engedélye az útleveléhez kapcsolódik. A Belbiztonsági Minisztérium (DHS) azonban azt ajánlja, hogy az engedélyről készítsen egy kinyomtatott példányt saját személyes feljegyzéseihez. Az ESTA-ját kétféleképpen ellenőrzik, mielőtt felszáll a repülőgépre vagy a tengeri hajóra, vagy áthalad a határon az Egyesült Államokba.

Légitársaságok, tengerjáró hajók üzemeltetői és foglalási webhelyek - A jóváhagyott ESTA-t a légitársaságok vagy foglalási webhelyek online ellenőrizhetik. Ezek a webhelyek az online bejelentkezési folyamat részeként kérik Öntől a jóváhagyott ESTA-engedélyszám megadását. Ha nem rendelkezik jóváhagyott ESTA-engedélyezési számmal, nem lesz lehetősége online bejelentkezni.

Repülőtéri utasfelvétel, poggyászkiadó terminálokon vagy a kapunál a légiutas-kísérő által - Amikor megérkezik a repülőtérre vagy a kikötőbe, a képviselők kérni fogják az útlevelét, hogy ellenőrizzék azt az előzetes utasinformációs rendszer (APIS) alapján. Ha nem rendelkezik jóváhagyott ESTA-val, nem engedik beutazni a repülőtéren, illetve nem engedik felszállni a hajóra.

Amerikai érkezés és vámvizsgálat

Az Egyesült Államokba történő belépéskor kétféle vámforgalom létezik: az első típus az automatizált útlevélellenőrzéssel (APC ) rendelkező belépőkikötők, a második típus pedig az APC nélküliek.

Automatizált útlevél-ellenőrzéssel (APC) rendelkező belépési kikötők

Számos amerikai beléptetési kikötőben APC-kioszk található. Ezek lehetővé teszik az amerikai, kanadai és vízummentességi programban részt vevő utazók gyorsított feldolgozását. Az APC-kioszkok önkiszolgálóak. Az utasok a kioszknál beszkennelik útlevelüket, és a vám- és határvédelmi (CBP ) 6059B számú nyilatkozat nyomtatványon válaszolhatnak az Egyesült Államokban tartózkodási címükre, az érkező járatra, valamint az Egyesült Államokba behozott árukra vonatkozó kérdésekre. Az APC ezután az utas válaszai alapján nyugtát állít ki.

Az útlevél-ellenőrzés során a CBP tisztviselői az útlevelet is beszkennelhetik, hogy ellenőrizzék az utazási engedélyt, valamint megerősíthetik a 6059B számú nyilatkozat nyomtatványon adott válaszokat.

Automatizált útlevélellenőrzés (APC) nélküli belépési kikötők

Itt a CBP tisztviselője szintén beolvassa az útlevelét, és megerősítheti a 6059B nyomtatványon szereplő válaszokat.

A belépési kikötőtől függően az útlevelét az Egyesült Államokba való megérkezéskor lepecsételhetik, de az is lehet, hogy nem. Mivel azonban a CBP be- és kilépési rendszerét online kezelik, a vízummentességi programon keresztül beutazó utasok esetében nincs szükség útlevélbélyegzőre. Ha szeretné lekérdezni az Egyesült Államokba történő korábbi be- és kilépések előzményeit, kérjük, látogasson el a https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/home weboldalra.

Az Egyesült Államokból ESTA-val történő kiutazások

Az ESTA-val utazóknak az érkezésüktől számított 90 napon belül el kell hagyniuk az Egyesült Államokat, mivel az ESTA csak legfeljebb 90 napos tartózkodást engedélyez. A Kanadába, Mexikóba és a szomszédos szigetekre vagy területekre történő utazás beleszámít a 90 napos korlátozásba, ezért az utazóknak tisztában kell lenniük a korlátozásokkal, és úgy kell megtervezniük útvonalukat, hogy ne lépjék túl a tartózkodási időt.

Tippek a zökkenőmentes ESTA-élményhez

Jelentkezzen korán: Jóval az utazás időpontja előtt töltse ki az ESTA-kérelmet, hogy elkerülje az utolsó pillanatban felmerülő problémákat.

Tartsa kéznél a dokumentumokat: Az összes szükséges úti okmányt, beleértve a retúrjegyet és a szállás adatait, érkezéskor könnyen hozzáférhetővé kell tenni.

Ismerje a szabályokat: Ismerje meg a VWP feltételeit, és tartsa be azokat a tartózkodása során.

Tartsa tiszteletben az amerikai törvényeket: Tartsa be a helyi törvényeket és szokásokat a kellemes és problémamentes látogatás érdekében.

Tervezze meg útitervét: Az Egyesült Államok hatalmas és változatos; az útiterv megtervezése segíthet abban, hogy a legtöbbet hozza ki az utazásból.

Következtetés

Az ESTA-val történő utazás az Egyesült Államokba kényelmes és egyszerű módot kínál az amerikai kultúra és táj megismerésére. Ha megérti az eljárást, betartja a szabályokat és tiszteletben tartja az ország szokásait, az utazók emlékezetes és problémamentes látogatást tehetnek. Akár szabadidős, üzleti vagy átutazási céllal, az ESTA megnyitja az utat az Egyesült Államok felfedezéséhez.