ESTA-státusz ellenőrzése
ESTA hírek, információk és segítség.

Tapasztalatok az ESTA-val való utazással kapcsolatban

Frissítve: Nov 01, 2022  | Címkék: ESTA alkalmazás, ESTA tapasztalat

Bevezetés

Az Elektronikus Utazás-engedélyezési Rendszer (ESTA), egyszerűsített és automatizált folyamatot használva, vízummentes utazási lehetőséget biztosít az Egyesült Államokba utazók számára. Az ESTA-t használhatják a légi vagy a tengeri úton Amerikába érkező utasok. Legfeljebb 90 napos tartózkodást tesz lehetővé, kétéves időszakon belül vagy az útlevél lejáratának napjáig. Az utazási engedély alternatív formája az amerikai vízum, amelynek magasabb a bejelentési díja és hosszabb engedélyezése hosszabb ideig tart. Az ESTA-kérelem kitöltése 15 percet vesz igénybe, és az USA vízum költségeinek töredékébe kerül csak. Az ESTA lehetővé teszi az utazók számára, hogy idegenforgalmi, üzleti vagy tranzit utazás céljából érkezzenek az Egyesült Államokba. Ebben a cikkben az ESTA igényléssel és az ESTA-val való utazással kapcsolatos tapasztalatokról olvashat.

ESTA igénylés indulás előtt

Az ESTA igényléséhez a kérelmezőnek egy érvényes útlevélre és egy internethez csatlakozott eszközre, valamint körülbelül 15 perc szabadidőre lesz szüksége az űrlap kitöltéséhez. Ha a kérelmező az Egyesült Államokban kíván maradni, meg kell adnia az amerikai kontaktja címét és elérhetőségét, valamint tartózkodásának címét is. Ez az információ nem szükséges a kérelem benyújtásához, kérelmező választhatja az “ISMERETLEN” mezőt, amennyiben a fent említett adatok még nem állnak rendelkezésére.

Az ESTA jelentkezési lap olyan, a kérelmező személyes adataival kapcsolatos kérdéseket tartalmaz, mint az elérhetőségük, útlevél, szülői, sürgősségi kapcsolattartó adatai. Vannak még jogosultsági kérdések, melyek lefedik a kérelmező egészségügyi, bűnügyi, kábítószerrel kapcsolatos, munkaügyi, utazási és bevándorlási háttereit. A jelentkezési lapon szereplő összes kérdés megtekintéséhez látogassa meg az alábbi weboldalt: https://esta-usa.hu/esta-információk/mely-kérdésekre-kell-választ-adni-az-esta-elbírálása-során/

A kérelmezők az ESTA igénylésüket érintő döntésről, annak beadásától számított 72 órán belül kapnak értesítést. Azonban, a kérelmek többsége már a beadástól számított pár percent belül feldolgozásra kerül. A kérelmezők rendszeresen ellenőrizhetik ESTA jelentkezésük státuszát, valamint megismerhetik a különböző ESTA státuszokat.

ESTA felülvizsgálata indulás előtt

Ha az Ön által igényelt ESTA jóváhagyásra került, nem lesz szüksége annak digitális vagy kinyomtatott másolatára. AZ ESTA az útlevélhez kerül hozzárendelésre. Azonban a Belbiztonsági Minisztérium (DHS) azt ajánlja, hogy saját használatra legyen Önnél egy másolat az engedélyről. Az ESTA engedélyt indulás előtt a fenti lehetőségek közül egyféleképpen kerül felülvizsgálatra, mielőtt Ön felszáll egy Amerikába tartó repülőre vagy vízijárműre.

Légitársaságok, tengerjáró hajók üzemeltetői és foglalási webhelyek - A jóváhagyott ESTA-t légi fuvarozók vagy foglalási weboldalak online ellenőrizheti. Ezeken a weboldalokon az online bejelentkezési folyamat részeként meg kell adni a jóváhagyott ESTA engedélyszámot. Ha nem rendelkezik jóváhagyott ESTA engedélyezési számmal, akkor online bejelentkezését nem fogják engedélyezni.

Reptéri check-in, poggyász leadó terminálok vagy a kapunál, a légiutas-kísérő ellenőrzi – az útlevelét az Előzetes Utasinformáció Rendszer (APIS) elvei alapján ellenőrzik. Ha nincsen jóváhagyott ESTA-ja, akkor a repülőgépre, illetve a hajóra nem engedélyezik a felszállást.

Érkezés az USA-ba és vámkezelési folyamat

Kétfajta vámkezeli folyamat van az Egyesült Állomokba való belépés során, az Automatizált Útlevél Ellenőrzés (APC), a valamint az APC nélküli.

Automatizált Útlevél Ellenőrzéssel (APC) rendelkező belépési pontok – Számos amerikai belépési ponton APC kioszkok állnak rendelkezésre. Ezek lehetővé teszik az amerikai, kanadai és a Vízummentességi Programban részt vevő utasok ügyének gyorsított feldolgozását. Az APC kioszkok önkiszolgálók. Az utazók itt beszkennelik az útlevelüket és előfordulhat, hogy válaszolniuk kell a 6059B Vám- és Határvédelmi (CBP) nyilatkozat formanyomtatványainak kérdéseire, amelyek az Egyesült Államokbeli tartózkodási címükre, az érkező járatukra, valamint azokra az árukra vonatkozó kérdésekre, amelyeket az országba szállítanak. Az APC ezután egy elismervényt generál az utazó válaszai alapján.

Az útlevél-ellenőrzés során a CBP tisztviselői átvizsgálhatják az útlevélét az utazási engedély ellenőrzéséhez, valamint a 6059B Nyilatkozaton megadott válaszaira visszakérdezhetnek megerősítés céljából.

Automata útlevél-ellenőrzés (APC) nélküli belépési pontok - a Vám- és Határvédelmi (CBP) tisztviselő átvizsgálja az útlevélét, és megerősítheti a 6059B Nyilatkozaton megadott válaszait.

A belépési ponttól függően, az Egyesült Államokba való érkezésekor lepecsételik útlevelét, de az is előfordulhat, hogy nem kap pecsétet.  Azonban, a Vám-és Határvédelmi rendszer használata óta az országba történő be- és kilépések online is kezelhetőek, az útlevélpecsétre nincs szüksége a Vízummenetességi Programmal utazóknak.

Ha szeretné lekérdezni az Egyesült Államokba való korábbi érkezések és távozások előzményeit, kérjük, látogasson el a következő oldalra:

https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/home

Távozás az Egyesült Államokból ESTA-val

Az ESTA utazóknak érkezésük után 90 napon belül el kell hagyniuk az Egyesült Államokat, mivel az ESTA csak 90 napos tartózkodást tesz lehetővé. Kanadába, Mexikóba és a szomszédos szigetekre vagy területekre történő utazás nem számít bele a 90 napos korlátba, tehát az utazóknak tisztában kell lenniük a korlátozásokkal és meg kell tervezniük az útvonaltervüket annak biztosítása érdekében, hogy ne maradjanak tovább a megengedettnél.

Ha rendelkezik vízummentességgel rendelkező ország útlevélével, és turisztikai, üzleti, orvosi vagy tranzit célokra szeretne ESTA-t igényelni, kezdje meg a kérelmezési folyamatot, ellenkező esetben, az ESTA-ról szóló további információkért látogasson el a GYIK bejegyzésekhez.

Igényeljen ESTA engedélyt