ESTA-státusz ellenőrzése
ESTA hírek, információk és segítség.

Mi az a Nexus Program?

Frissítve: jún 15, 2023  | Címkék: NEXUS, ESTA tapasztalat

Ebben a cikken a NEXUS programról, annak előnyeiről és a programhoz való csatlakozás lehetőségeiről olvashat bővebb tájékoztatást. A NEXUS-t az Egyesült Államokba a Vízummentességi Program keretében érkező látogatók használhatják. Az ESTA engedélyt, illetve az USA-ba érvényes vízumot a NEXUS igénylése előtt vagy után egyaránt kérelmezheti, hiszen a két folyamat egymástól teljesen független. A jóváhagyott ESTA engedéllyel együttesen használt NEXUS felgyorsíthatja a beutazás menetét.

Mi az a NEXUS és hogyan működik?

A NEXUS engedély egy határátlépési kártya, melynek célja, hogy felgyorsítsa az USA és Kanada közötti határátlépés folyamatát. Bizonyos, előre meghatározott, alacsony kockázati szinttel rendelkező amerikai és kanadai állampolgároknak felgyorsítja a határátlépést. Amennyiben a programban résztvevő tagok az USA és Kanada között bármelyik irányban repülővel utaznak, a NEXUST-t légi kártyaként is használhatják.

A NEXUS kártya létrehozásának célja az volt, hogy előre meghatározott, alacsony kockázati besorolással rendelkező utazók számára felgyorsítsa az USA és Kanada közti határ átlépését. A NEXUS program tagjainak határátlépéskor nem kell beállniuk a sorba a többi utazó közé, illetve nem kell vám-/biztonsági eljárásra várakozniuk. A számukra fenntartott sorok általában sokkal kisebbek és az eljárás is gyorsabb.

Ennek oka, hogy a NEXUS program tagjai számára külön átlépési helyeket alakítottak ki a két ország között. Például, amikor repülővel utaznak Kanadába, egy külön erre a célra kialakított NEXUS pavilont használhatnak, és amennyiben Kanadából olyan repülőtéren keresztül utaznak az USA-ba, ahol működik az előzetes beléptetés, egy külön Globális Belépési Pavilon áll rendelkezésükre. A NEXUS-tagok a tengeri határátlépéskor igy gyorsabb beléptetésre számíthatnak.

Milyen előnyöket kínál a NEXUS?

Azok, akiknek jóváhagyják NEXUS-tagságukat, egy rádiófrekvenciás azonosító kártyát kapnak. Ezt a kártyát a Kanada és az USA közötti határ átlépésekor használhatják, feltéve, hogy a határátlépésre a NEXUS program számára kijelölt beutazási ponton kerül sor. A jóváhagyott belépési pontok listája számos szárazföldi, légi és vízi határátkelőt tartalmaz.

A NEXUS program lehetővé teszi a tagok számára a várakozási idő jelentős csökkentését a kijelölt határátlépési pontokon. Erre az alábbiak miatt nyílik lehetőség:

 • Bármelyik határátkelőn külön a számukra kijelölt adatfeldolgozási sort használhatják
 • Amennyiben az USA-ból érkeznek Kanadába, külön erre a célra kialakított NEXUS pavilonokat használhatnak
 • Amennyiben Kanadából lépnek az USA területére, erre a célra kialakított Globális Belépési Pavilonokat használhatnak
 • Amennyiben vízi határátkelőn szeretnének az ország területére lépni, Kanadában és az Egyesült Államokban egyaránt értesíthetik a vízi telefonos lejelentkezési központot.

Emellett a NEXUS program tagjai tagsági kártyájukat útlevél helyett is használhatják, amikor Kanadából utaznak az USA-ba, vagy fordítva. Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben Kanadából légi úton érkezik az Egyesült Államokba, csak azokon a reptereken használhatja NEXUS kártyáját, ahol működik az előzetes beléptetés. Amennyiben a reptéren nincs erre kijelölt hely, a NEXUS program adatfeldolgozó soraihoz csak akkor csatlakozhat, ha útlevéllel is rendelkezik.

Kinek jelent előnyt a NEXUS kártya használata?

Bár a NEXUS és a Globális BELÉPÉSI program sok mindenben hasonlít, a NEXUS előnyösebb választás lehet azoknak, akik:

 • Egy vagy több gyermekkel utaznak. Ennek oka, hogy a 18 év alatti kiskorúak számára a NEXUS kártya ingyenes, míg a Globális Belépési kártyáért kortól függetlenül mindenkinek fizetnie kell.
 • Rendszeresen utaznak az Egyesült Államok és Kanada között akár szárazföldön, akár légi vagy vízi úton.
 • Nem rendelkeznek olyan utazási jutalomkártyával, amelyre a Globális Belépési program visszautalná a tagsági díjat. A NEXUS ára hozzávetőlegesen 50% -kal olcsóbb a Globális Belépési Program díjánál, tehát önköltséges utazás esetén a NEXUS az olcsóbb megoldás.

Ki jogosult a NEXUS-tagságra?

Az Egyesült Államok és Kanada állampolgárai egyaránt jogosultak a NEXUS program tagságára. A tagok listájára felkerülhetnek mindkét ország törvényes állandó lakosai, valamint a Mexikó azon állampolgárai, akik részt vesznek az ország Megbízható Utazó programjában, a Viajero Confiable programban. A 18 év alatti személyeknek szülő vagy gyám hozzájárulásával kell rendelkezniük a NEXUS programhoz történő csatlakozáshoz.

Az alábbi okok bármelyike a NEXUS Programból való kizárást vonhatja maga után:

 • Hiányos vagy hibás adatokat adott meg a NEXUS jelentkezési űrlapon.
 • Bármely országban elítélték bevándorlási, vámügyi vagy mezőgazdasági törvények megsértése miatt.
 • Bármilyen bűncselekmény kapcsán elítélték vagy bűnvádi eljárás folyik Ön ellen.
 • Elfogatóparancs van érvényben Ön ellen, beleértve az alkohol vagy tudatmódosító szerek hatása alatti vezetés miatti elfogatóparancsot is.
 • Bármely országban bűncselekmény miatt felmentették.
 • Jelenleg a helyi, állami vagy szövetségi bűnüldöző szervek aktív nyomozást folytatnak Ön ellen.
 • Lőfegyvert próbált vásárolni, viszont nem kapta meg a szükséges engedélyeket.
 • Az Egyesült Államok bevándorlási szabályzata értelmében nem léphet az Egyesült Államok területére. Ez a feltételesen szabadlábra helyezésről szóló dokumentumokkal, illetve jóváhagyott beutazási elutasítással rendelkező kérelmezőkre is vonatkozik.
 • Nem tudja igazolni a CBSA, illetve a CBP számára, hogy alacsony kockázattal járó utazónak minősül.

Az alábbiakra szintén szeretnénk felhívni figyelmét: NEXUS kérelmét Kanadának és az Egyesült Államoknak egyaránt jóvá kell hagynia. Amennyiben ezen országok bármelyike elutasítja kérelmét, a NEXUS Programban nem vehet részt.

Hogyan kérheti a NEXUS tagságot?

Ahogy azt a fentiekben kifejtettük, a NEXUS Program célja a Kanada és az USA közötti határátlépési eljárás felgyorsítása az előzetesen alacsony kockázati besorolást kapott utasok számára. Egy egységes átalánydíj befizetésével a programban résztvevő NEXUS tagsággal rendelkezők különleges határátlépési előjogot kapnak a szárazföldi, légi és vízi határátlépés során.

A NEXUS tagsággal a Kanadai Hátárvédelmi Ügynökség (Canada Border Services Agency - CBSA) és az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Hivatala (Customs and Border Protection - CBP) közös erővel leegyszerűsítették a határátlépés folyamatát, miközben a határellenőrzés is biztonságosabbá vált.

Azoknak, akik jelentkezni szeretnének a NEXUS Programra, az eljárás viszonylag egyszerű:

 1. Első lépésként látogasson el a Megbízható Utazó Programok (Trusted Travelers Programs - TTP) weboldalára.
 2. Ellenőrizze, hogy megfelel-e a jogosultsági feltételeknek.
 3. Ellenőrizze, hogy Kanadában és az USA-ban egyaránt megfelel-e a feltételeknek.
 4. Küldje be a jelentkezést és végezze el a regisztrációs folyamatot.
 5. Végezze el az Egyesült Államok és Kanada kockázatértékelési tesztjét. Mindkét teszten meg kell felelnie.
 6. Minden felnőtt jelentkezőnek 50 USD vagy 50 CAD vissza nem térítendő díjat kell fizetnie a jelentkezés feldolgozásáért. A díjat a jelentkezéskor kell kifizetni. A kérelmezőknek azt javasolják, hogy a jelentkezések online nyújtsák be, mert előfordulhat, hogy a papír alapú kérelmek hamarosan nem lesznek elérhetők.
 7. A 18 év alatti gyermekek részére szintén be kell nyújtani a kérelmet. Amennyiben megfelelnek a jelentkezési feltételeknek, ingyen NEXUS tagok lesznek.
 8. Amennyiben NEXUS kérelme jóváhagyásra kerül, egy fényképes azonosító igazolványt kap. Ezzel az igazolvánnyal határátlépés során az erre kijelölt sorokba állhat, így nem kell részt vennie a szokásos bevándorlási és vámkezelési eljárásokban.
 9. A tagság a jóváhagyást követően 5 évig érvényes marad.

További információkat a NEXUS Program oldalán találhat.