ESTA-státusz ellenőrzése
ESTA hírek, információk és segítség.

Vízummentességi Program (Visa Waiver Program)

Mi az a vízummentességi program?

A vízummentességi programban (VWP) 41 országok vesznek részt. A program lehetővé teszi a részt vevő országok állampolgárai számára, hogy üzleti és szabadidős céllal nem bevándorlóként az Egyesült Államokba utazzanak, beutazzanak és átutazzanak. A látogatások 90 napra korlátozódnak, és nincs szükség további vízumra, ha az egyén a VWP keretében utazik.A VWP keretében utazószemélyeknekaz ESTA-kérelem benyújtásakor le kell mondaniuk a felülvizsgálathoz vagy fellebbezéshez való jogukról.

Mikor hozták létre a vízummentességi programot?

A vízummentességi programot (VWP) 1986-ban hozta létre az amerikai kongresszus. A program célja az volt, hogy lehetővé tegye a rövid távú turista- és üzleti utazók nagyobb számának beutazását, valamint csökkentse az Egyesült Államok Külügyminisztériumának helyi erőforrásait a turistavízumkérelmek feldolgozásával kapcsolatban. Az évek során a program egyre több tagországgal bővült, és egyre több utazási korlátozást tartalmazott. Ez az oldal tájékoztatást nyújt az új tagországok felvételére vonatkozó VWP-kritériumokról, a tagság történetéről, a jövőbeli tagsági kilátásokról, valamint áttekintést nyújt az ESTA-ról, az elektronikus utazási engedélyről, amely lehetővé teszi a VWP-országok állampolgárai számára, hogy vízum nélkül látogathassák meg az Egyesült Államokat.

Mi alapján csatlakozhat egy potenciális ország a vízummentességi programhoz?

  • Szuverén államnak tekinthető országok
  • Magas humán fejlettségi indexszel (HDI) rendelkező országok
  • Olyan országok, amelyek biztonsági adatokat osztanak meg az Egyesült Államokkal
  • Magas jövedelműnek minősülő gazdasággal rendelkező országok
  • Az útlevélcsalások alacsony szintjével rendelkező országok, valamint azok, amelyek nyomon követik az elveszett vagy ellopott útleveleket.
  • Biometrikus elektronikus útlevelek használatával szigorú útlevélbiztonsági követelményekkel rendelkező országok
  • Olyan országok, amelyekben alacsony a vízumukat túllépő állampolgárok és a bevándorlási törvényt megszegők száma.
  • olyan országok, ahol a nem bevándorlói vízum elutasításának aránya alacsony, különösen a 217. szakasz c) pontja (2) bekezdésének A) alpontjában meghatározott 3% alatti.
  • Olyan országok, amelyek hiteles terrorizmusellenes, bűnüldözési, határellenőrzési és egyéb, a biztonságra összpontosító szervezeteket hoztak létre, amelyek a belföldi bűnözés és terrorizmus korlátozására törekszenek.

A vízummentességi programban jelenleg részt vevő országok

Ország vagy országok A VWP-be való felvétel időpontja
Egyesült Királyság, Japán 1988
Franciaország, Olaszország, Hollandia, Svédország, Svájc, Nyugat-Németország (később Németország 1990-ben). 1989
Andorra, Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Izland, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Új-Zéland, Norvégia, San Marino, Spanyolország. 1991
Brunei 1993
Írország 1995
Ausztrália 1996
Szlovénia 1997
Portugália, Szingapúr 1999
Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovákia, Dél-Korea. 2008
Görögország 2010
Tajvan 2012
Chile 2014
Lengyelország 2019
Horvátország 2021
Izrael 2023

A vízummentességi programból kivont országok

Ország A VWP-be való felvétel időpontja A VWP-ből való törlés időpontja
Argentína 1996 2002
Uruguay 1999 2003

A vízummentességi programhoz való csatlakozásra vizsgált országok

Ország
Argentína, Brazília, Bulgária, Ciprus, Románia, Törökország, Uruguay.

Mi jogosítja fel a kérelmezőt arra, hogy a vízummentességi program keretében az Egyesült Államokba lépjen be?

A VWP keretében bármely személy, aki a részt vevő országok valamelyikének állampolgára vagy állampolgára, és rendelkezik útlevéllel, kérelmezheti a beutazást. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a tényezőket, amelyek meghatározzák az utazó jogosultságát:

 • Ön nem bevándorlóként lép be az Egyesült Államokba, legfeljebb 90 napra, üzleti vagy szabadidős céllal.
 • Ön egy részt vevő ország által kiállított érvényes VWP-útlevéllel rendelkezik.
 • Ön nem jelent potenciális veszélyt az Egyesült Államok vagy bármely állampolgárának jólétére, egészségére vagy biztonságára.
 • Ön az Egyesült Államokon kívüli célállomásra szóló menettérti vagy továbbutazási jeggyel rendelkezik. Az utazónak tervei vannak a hazatérésre, és utazása nem ér véget az Egyesült Államok vagy a szomszédos szigetek közelében. Ha azonban az utazó az említett területek valamelyikének lakosa, akkor megengedett.
 • Olyan személyes adatokat és bizonyítékokat tud megadni, amelyek személyesen azonosítják a VWP-re jogosult utazót, például útlevelét, ujjlenyomatát és arcképét.
 • Ön megfelelt a VWP keretében történő korábbi beutazás(ok) valamennyi követelményének.
 • Ön lemond az ESTA-kérelmével kapcsolatos döntés felülvizsgálatára vagy fellebbezésre vonatkozó jogáról.
 • Az Egyesült Államok vám- és határvédelmi tisztviselője (CBP) hozza meg a végső döntést a beléptetési ponton.

Mit kell tennie a VWP-országok állampolgárainak, ha az Egyesült Államokba látogatnak?

A VWP-országok állampolgárainak jóváhagyott ESTA-ra, azaz elektronikus utazási engedélyre van szükségük ahhoz, hogy rövid távú turisztikai, üzleti, tranzit- vagy egészségügyi céllal látogassanak az Egyesült Államokba. Az ESTA-t azért hozták létre, hogy a VWP-országok állampolgárai számára az utazási engedély iránti kérelmeket elektronikusan, online dolgozzák fel. Az online kérelem benyújtásával az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) előzetesen átvizsgálhatja az utazókat a terrorista- és repülési tilalmi listák alapján, miközben a kérelem még aktív a rendszerben. Az utazóknak meg kell felelniük az összes szükséges ESTA-követelménynek ahhoz, hogy kérelmüket jóváhagyják.

Mikor érdemes inkább vízumot választani az USA-ba való utazáshoz?

 • Ha az USA-ban való tartózkodása meghaladja a 90 napot, és nem felel meg a VWP szerinti USA-ba történő beutazás követelményeinek, mivel a látogatás nem rövid távú szabadidős vagy üzleti célú.
 • Ha az USA-ba történő utazáshoz igénybe vett légi fuvarozó nem csatlakozik a VWP-hez.
 • Ha Ön határozottan úgy érzi, hogy a bevándorlási és állampolgársági törvény 212(a) §-a alapján nem jogosult az USA-ba való belépésre a VWP alapján.

Vannak-e hátrányai a VWP alkalmazásának?

Mivel a VWP keretében lemond a felülvizsgálathoz és a fellebbezéshez való jogáról, a következő feltételekre kell figyelni:

 • Nincs joga fellebbezni a befogadhatóságra vonatkozó döntés ellen, ha az Egyesült Államokba való belépését megtagadják. Ez azt jelenti, hogy beutazhat az Egyesült Államokba, és mégsem engedik be, de nincs joga megtámadni a beutazás megtagadását.
 • Nincs joga felülvizsgálni vagy fellebbezni az Egyesült Államokból való kitoloncolását, ha megszegi a VWP keretében történő utazás feltételeit. Ez nem vonatkozik azokra, akik menedékkérőként léptek be az Egyesült Államokba.

Az Ön nem bevándorlói státusza nem változtatható meg, ha a Vízummentességi Program keretében beutazást kapott az Egyesült Államokba.

Mi történik, ha a CBP tisztviselője nem engedélyezi a VWP keretében történő beutazásomat az Egyesült Államokba?

Ha a CBP tisztviselője megtagadja Öntől az Egyesült Államokba való belépést, akkor vissza kell térnie hazájába, vagy egy harmadik országba, ha rendelkezik a célállomásra szóló retúrjeggyel.

Az ESTA ugyanaz, mint az elektronikus vízum?

Nem, ezek különböznek egymástól, mivel a B1 és B2 vízumokra vonatkozó vízumkövetelményekhez a kérelmező állampolgársága vagy lakóhelye szerinti országban lévő amerikai nagykövetségen vagy konzulátuson történő meghallgatásra van szükség. Az ESTA nem igényel annyi információt az utazás előtt, míg a vízumkérelemhez több személyes adatot, utazási előzményeket, háttér- és biztonsági kérdéseket, valamint a kérelmező utazási terveivel kapcsolatos információkat kell megadni. A vízummentességi program résztvevőinek nem kell ezeket a kérdéseket feltenniük, amikor utazási engedélyért folyamodnak.

Fontos tudnivalók az ESTA-val kapcsolatban

 • Az ESTA nem vízum, hanem vízummentesség.
 • Az ESTA-ra akkor van szükség, ha szárazföldi, légi vagy tengerjáró hajóval érkezik.
 • A jóváhagyott ESTA nem garantálja a beutazást, mivel az ESTA kiadását követően folyamatosan ellenőrzik a kérelmező beutazhatóságát.
 • Csak a jogosult országok útlevéllel rendelkező állampolgárai nyújthatják be kérelmüket.
 • Az ESTA 90 napig használható turisztikai, üzleti, tranzit, orvosi és egyéb célokra. Az ESTA lehetővé teszi az utazók számára, hogy vízumkérelem nélkül folytassanak üzleti és turisztikai tevékenységet. Az ESTA érvényes az Egyesült Államok mind az 50 államába, valamint az Egyesült Államok olyan területeire, mint Puerto Rico és a karibi Egyesült Államok Virgin-szigetei.
 • Az ESTA-t igényelni kívánó utazóknak arra kell törekedniük, hogy kérelmüket online nyújtsák be 72 órával az Egyesült Államokba való indulás előtt. Az utazónak rendelkeznie kell az ESTA-val, mielőtt járművével, légi vagy tengeri hajójával elindul az Egyesült Államokba.
 • A jóváhagyást követően az ESTA két évig vagy az útlevél lejáratának napjáig érvényes, attól függően, hogy melyik a korábbi időpont.
 • Az elutasított ESTA-kérelmezők továbbra is jogosultak lehetnek B2 turista vízumot vagy B1 üzleti vízumot igényelni az Egyesült Államokba történő látogatáshoz.
 • A gyermekeknek és a csecsemőknek ESTA-t kell kérelmezniük, és az ESTA-kérelmüket jóvá kell hagyatniuk ahhoz, hogy az Egyesült Államokba utazhassanak.
 • Azok a személyek, akik 2011. március 1-jén vagy azt követően Iránba, Irakba, Líbiába, Észak-Koreába, Szomáliába, Szudánba, Szíriába vagy Jemenbe utaztak, vagy akik jelenleg vagy korábban Irán, Irak, Észak-Korea, Szudán vagy Szíria kettős állampolgárai voltak, már nem jogosultak az ESTA-ra, és amennyiben az ESTA-t elutasítják, fontolóra kell venniük, hogy vízumot kérjenek az Egyesült Államokba történő látogatáshoz.

Az ESTA kérelmezői követelményekről további információkat az alábbi oldalon talál: ESTA-követelmények

Referenciák

[1] "Vízummentességi program". Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma. Retrieved 2017-05-16. https://travel.state.gov/content/visas/en/visit/visa-waiver-program.html.

[2] "ÚTJÁRÁSI TÁJÉKOZTATÓ; A megállapodás lehetővé teszi a vízum nélküli utazást Japánba". The New York Times. 1988. október 30. Retrieved 2017-05-16. https://www.nytimes.com/1988/10/30/travel/travel-advisory-accord-allows-trips-to-japan-without-a-visa.html

[3] "United States General Accounting Office: Implications of Eliminating the Visa Waiver Program" (PDF). Retrieved 2017-05-16. http://www.gao.gov/new.items/d0338.pdf

[4] "Vízummentességi program". Americanlaw.com. Retrieved 2017-05-16. http://www.americanlaw.com/vwpp.html.