ESTA-státusz ellenőrzése
ESTA hírek, információk és segítség.

ESTA lett állampolgárok számára

ESTA lett állampolgárok számára

ESTA jogosultság

Valid Lett állampolgárok ESTA-t igényelhetnek
Valid Lettország 2008-ban csatlakozott a vízummentességi programhoz
Valid Lettország aktív tagja a vízummentességi programnak.

Egyéb ESTA-követelmények

Az ESTA90 napnál rövidebb látogatásokra szól.
➤ A szárazföldi, légi vagy tengeri úton érkező utazóknak ESTA-ra van szükségük.
Érvényes elektronikus és géppel olvasható útlevélre van szükség.
Az ESTA turisztikai, üzleti, tranzit, orvosi vagy átutazási célokra szól.
Minden csecsemő, gyermek, tinédzser vagy felnőtt utazónak külön ESTA-kérelemrevan szüksége.


Utolsó frissítés: 2023. február 1.

A lett állampolgárok igényelhetnek ESTA-t?

Lett állampolgárok ESTA (Electronic System for Travel Authorization) vízummentességet igényelhetnek az Egyesült Államokba történő utazáshoz. Az ESTA lehetővé teszi a lett állampolgárok számára, hogy turisztikai, üzleti, tranzit, orvosi és rövid tanulmányi céllal vízum nélkül látogassanak az Egyesült Államokba, látogatásonként legfeljebb 90 napra. Lettország 1996-ban került be a vízummentességi programba. A terrorista fenyegetések elhárítására irányuló biztonsági intézkedések azonban szükségessé tették az utazók előzetes ellenőrzését az Egyesült Államokba való megérkezésük előtt.

Az ESTA-t 2009-ben hozták létre azzal a céllal, hogy egyszerűsítsék a vízummentességet kérelmezők feldolgozását, és hogy az amerikai vám- és határvédelem, valamint a Belbiztonsági Minisztérium (DHS) számára lehetővé tegyék az utazók előzetes szűrését számos repülési tilalmi, bűnügyi és terroristalistán szereplő adatbázis alapján. Így 2009 óta a lett állampolgároknak jóváhagyott ESTA-kérelemmel kell rendelkezniük az Egyesült Államokba való belépéshez.

Maradhat egy lett állampolgár 90 napnál tovább?

Minden lett állampolgárnak, aki 90 napnál hosszabb időre vagy az ESTA-programban engedélyezettektől eltérő céllal kíván az Egyesült Államokba belépni, más vízumot kell igényelnie. További részletekről az Egyesült Államok Külügyminisztériumának honlapján, az ingyenes"Vízumvarázsló eszköz" használatával tájékozódhat.

Meghosszabbíthatja-e egy lett állampolgár az ESTA-ját 90 napon túl?

Miután a vízummentességi program keretében bejutott az Egyesült Államokba, nem jogosult a tartózkodásának a kezdeti 90 napos időszakon túli meghosszabbítására. Ezért a 90 napos időszakon belül el kell hagynia az Egyesült Államokat. A tartózkodás meghosszabbításával kapcsolatos további információkért látogasson el az Amerikai Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal (USCIS) weboldalára.

Megváltoztathatja-e a lett állampolgár a státuszát az Egyesült Államokba való belépést követően?

Miután Ön a Vízummentességi Program keretében belépett az Egyesült Államokba, nem változtathatja meg státuszát az Egyesült Államokban. További információkért kérjük, látogasson el a Change My Nonimmigrant Status (Nem bevándorló státuszom módosítása ) oldalra az Egyesült Államok Állampolgársági és Bevándorlási Szolgálatának (USCIS) weboldalán.

Mikor kell egy lett állampolgárnak ESTA-t kérelmeznie?

A lett állampolgároknak ajánlatos az ESTA-kérelmet 72 órával az indulás előtt kitölteniük. A teljes részleteket az ESTA-követelmények vagy az ESTA GYIK oldalain találja. Az ESTA-kérelem benyújtása előtt ajánlatos áttanulmányozni ezeket az oldalakat, hogy elkerüljék a késedelmeket vagy az ESTA elutasításának kockázatát.

Az Egyesült Államok ESTA kérelmezéséhez teljes jogú lett állampolgárság szükséges, így az ettől eltérő jogállású útlevéllel vagy úti okmánnyal rendelkező utazóknak teljes jogú amerikai látogatói vízumot kell igényelniük, nem pedig ESTA-t.

Mennyi ideig tart az ESTA megszerzése?

A lett állampolgárok számíthatnak arra, hogy ESTA-kérelmüket általában 30 percen belül feldolgozzák és jóváhagyják, és az engedélyt e-mailben, PDF dokumentum formájában küldik el. A repülőtéren nem kell kinyomtatni vagy bemutatni semmilyen dokumentumot, mivel az ESTA-t elektronikusan tárolják az útlevéllel szemben az amerikai bevándorlási rendszerben.

Mi történik, ha elutasítják az ESTA-t?

Abban az esetben, ha egy lett állampolgárt elutasítanak, vagy nem jogosult az ESTA-ra, vagy 90 napnál hosszabb időre vagy az ESTA által engedélyezettektől eltérő utazási céllal kíván az Egyesült Államokba látogatni, akkor a lett útlevéllel rendelkező személynek kell kérelmeznie a megfelelő amerikai vízumot.

A lett állampolgároknak online kell kérelmezniük az ESTA-t. Az ESTA-ra az Egyesült Államokba tartó szárazföldi, légi vagy tengeri hajóra való felszállás előtt van szükség, és azt legalább 72 órával az indulás előtt kell kérelmezni. Az ESTA-kérelemhez érvényes, le nem járt elektronikus útlevelet kell használni. A kérelmezők az ESTA-kérelem benyújtása előtt áttekinthetik a részletes ESTA-követelményeket, valamint további információkért ellátogathatnak az ESTA GYIK oldalára.

A jóváhagyott ESTA-kérelem nem biztosít a lett állampolgárok számára ugyanolyan szintű jogokat, mint az amerikai vízummal rendelkezők számára. Az amerikai vízumkérelmezőnek egy átfogóbb, DS-160 nevű kérvényt kell benyújtania, és részt kell vennie egy interjún az amerikai konzulátuson vagy nagykövetségen. Továbbá, a vízum típusától függően a kérelmezőnek további dokumentumokat kell készítenie, amelyekkel igazolni tudja amerikai utazási terveinek és céljainak valódiságát az országba való belépés előtt.

Szükségem lesz-e az utazási engedélyem kinyomtatott változatára, amelyet a repülőtéren fel kell mutatnom?

Nincs szükség az utazási engedély kinyomtatására, mivel a rendszer teljesen elektronikus, és az Ön szárazföldi, tengeri vagy légi fuvarozója képes lesz az ESTA-státuszára vonatkozó információkat a DHS-től beszerezni. Érdemes lehet kinyomtatni a papírt, hogy kéznél legyen a megerősítés, és megőrizze a kérelem számát.

Mennyire privát az ESTA weboldal?

Az ESTA-weboldal betartja az Egyesült Államok adatvédelmi törvényében meghatározott szabályokat. Emellett az Egyesült Államok kormánya hosztolja és működteti, és olyan technológiát vezettek be, amely biztosítja az adatok és más fontos információk biztonságát a weboldalon. A DHS jelenlegi adatvédelmi intézkedéseit itt tekintheti át.

Mivel kell rendelkeznie a számítógépemnek ahhoz, hogy sikeresen benyújthassam a kérelmet az ESTA platformon?

A minimális követelmény egy 128 bites titkosítást támogató internetböngésző. A böngészőnek a legújabb verzióra frissítettnek kell lennie, engedélyezve a JavaScriptet, és be kell állítani a cookie-k elfogadására. Minden főbb böngésző támogatott, azonban ha problémái vannak, mindenképpen ellenőrizze a fenti minimumkövetelményeket. Ha továbbra is problémák merülnek fel, próbáljon meg másik böngészőt használni.

Milyen körülmények között kell újra kérelmeznem az ESTA-t?

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a lehetséges forgatókönyveket, amelyek miatt új utazási engedélyt kell kérnie:

 • Névváltozáson megy keresztül
 • Ön új útlevelet kapott, bármilyen okból kifolyólag.
 • Ön nemet vált
 • Megváltozik az Ön állampolgársága szerinti ország
 • Ha megváltoztak a körülményei, és ez közvetlenül befolyásolja a korábbi kérelemben megválaszolt kérdések némelyikének érvényességét.
 • Az Ön jelenlegi utazási engedélye lejárt a kétéves időtartam kitöltése vagy útlevelének lejárta miatt. (Vegye figyelembe, hogy bár minden jóváhagyott kérelemre kétéves időtartam vonatkozik, ha az útlevele ezen a két éven belül lejár, az utazási engedélye is automatikusan lejár.)

Érvényes, jóváhagyott utazási engedéllyel rendelkezem. Ez azonban a tartózkodásom alatt és az Egyesült Államokból való kiutazásom előtt lejár. Kell-e új engedélyt kérnem az Egyesült Államokba való kiutazásom előtt?

Nem szükséges újra kérelmeznie, mivel a jóváhagyott ESTA-ra csak az Egyesült Államokba való megérkezéskor van szükség.

Kettős állampolgár vagyok, és a nem VWP-útlevelem lejárt. Melyik útlevelet használjam?

Az összes útlevelének és állampolgárságának legfrissebb adatait kell megadnia. Az ESTA-kérelemhez azonban azt az útlevelet használhatja, amelyik VWP-jogosultsággal rendelkezik.

Hagyhatok üresen egy kötelező mezőt, és elutasítják a kérelmemet, ha így teszek?

A kérelmezőknek azt tanácsoljuk, hogy az űrlap minden kötelező mezőjét töltsék ki. A pontatlan információk nem feltétlenül eredményezik a kérelem elutasítását, de a döntés meghozataláig további feldolgozási időt eredményezhetnek.

Miért fontosak a munkáltatói adataim?

A munkahelyére vonatkozó információk segítenek annak megállapításában, hogy Ön nem bevándorlóként tervezi az Egyesült Államokba való belépést. Az utazási engedélyhez szükséges státusza továbbra is csak nem bevándorlói státuszban van, és magánszemélyként igazolnia kell, hogy szándékában áll visszatérni a származási országába.

Az ESTA kérelemre vonatkozó tanácsadás
 • A kérelmeket legalább 72 órával az Egyesült Államokba való indulás előtt kell benyújtani.
 • Az elutasított ESTA-kérelmezők továbbra is igényelhetnek B2 turista vízumot vagy B1 üzleti vízumot.
 • A jóváhagyott ESTA bármikor visszavonható, és nem garantálja az Egyesült Államokba való beutazást.

További információ az ESTA-ról

ESTA-előnyök
 • Többszöri beutazásra is felhasználható
 • Online asztali vagy mobil alkalmazás
 • Kétéves érvényesség vagy az útlevél lejáratának dátuma, attól függően, hogy melyik a korábbi.
 • Az ESTA-kérelmekről általában azonnal döntenek.

ESTA igénylése