ESTA-státusz ellenőrzése
ESTA hírek, információk és segítség.

ESTA Követelmények

A kérelmezőknek számos ESTA-követelménynek kell megfelelniük ahhoz, hogy beutazási engedély iránti kérelmüket jóváhagyják. Az ESTA-követelmények közül sok megegyezik az 1988-ban a vízummentességi programban bevezetett követelményekkel. Ezt az oldalt folyamatosan frissítjük a Belbiztonsági Minisztérium (DHS) által megállapított szabályok legújabb változásainak tükrözése érdekében.

Állampolgársági követelmények

A következő 41 országok valamelyikének útlevelével kell rendelkeznie: Andorra, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brunei, Chile, Cseh Köztársaság, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Izrael, Horvátország, Japán, Izland, Írország, Izrael, Olaszország, Horvátország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Monaco, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Máltai Köztársaság, San Marino, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Dél-Korea, Tajvan, Magyarország, Tajvan, Németország, Egyesült Királyság.

Útlevélkövetelmények

Elektronikus chip

Chipes elektronikus útlevéllel kell rendelkeznie (a chip tartalmazza az útlevél tulajdonosának biometrikus adatait). 2016. április 1-jétől minden, az ESTA-programmal az USA-ba utazó utasnak a képen látható elektronikus chippel ellátott elektronikus útlevéllel kell rendelkeznie. MEGJEGYZÉS: Ön nem jogosult ESTA-t igényelni, ha az útlevél, amellyel az USA-ba látogat, nem rendelkezik elektronikus chippel. Ha nem állapítható meg, hogy az útlevele rendelkezik elektronikus chippel, akkor megtagadhatják a beszállást az USA-ba érkező repülőgépekre.

Gépi olvasású zóna

Olyan útlevéllel kell rendelkeznie, amely az életrajzi oldalon egy géppel olvasható részt is tartalmaz.

Érvényesség

Az útlevelének érvényesnek kell lennie az ESTA kérelmezésének időpontjában és az USA-ba való távozásakor. Ha az ESTA jóváhagyása lejár, miközben Ön az USA-ban tartózkodik, nem kell új ESTA-t kérelmeznie, de ügyeljen arra, hogy látogatása során ne maradjon összesen 90 napnál hosszabb ideig az országban. Az ESTA-kérelmet nem lehet megújítani, amíg az Egyesült Államokban tartózkodik. Ha az ESTA-engedélye lejár, akkor az útlevelét az utolsó amerikai határátkelőhelyen történt lepecsételéstől számított 90 napon belül el kell hagynia az országot. Azoknak a látogatóknak, akik 90 napnál hosszabb ideig kívánnak az Egyesült Államokban tartózkodni, vízumot kell szerezniük, és a legközelebbi amerikai nagykövetségen vagy konzulátuson kell kérelmezniük az utazás céljának megfelelő vízumot.


Elektronikus chip az útlevélben

Digitális fénykép az útlevélben

Gépi olvasható kód az útlevélben

Utazási követelmények

  • Az USA-ba történő látogatása 90 napnál rövidebb időre szól.
  • Turizmus: az Ön USA-ba történő látogatása turizmus, nyaralás, barátok vagy családtagok meglátogatása, valamint orvosi kezelés céljából történik.
  • Üzleti célú utazás: Ön azért látogat az Egyesült Államokba, hogy üzleti partnerekkel konzultáljon, vagy potenciális ügyfelekkel tárgyaljon szerződésekről.
  • Szakmai rendezvények: Ön tudományos, oktatási, szakmai vagy üzleti kongresszuson vagy konferencián vesz részt az Egyesült Államokban, vagy rövid távú, nem fizetett képzésen vesz részt. Az ilyen eseményeken való részvételért nem kaphat fizetést, kivéve a látogatása során kifizetett költségek visszatérítését.
  • Társadalmi események: az USA-ba tett látogatásának célja, hogy részt vegyen olyan társadalmi eseményeken, mint például egy testvéri, társadalmi vagy szolgáltató szervezet által szervezett események. Szintén megengedett az amatőr zenei, sport- vagy hasonló eseményeken vagy versenyeken való részvétel, amennyiben a látogatók nem kapnak olyan ajándékot vagy díjat, amely fizetségnek minősülhet.
  • Szabadidő: az Egyesült Államokban tett látogatása egy rövid szabadidős tanfolyamra, például egy kötőtanfolyamra irányul, bár a diploma megszerzéséhez kreditpontot adó tanfolyamokon való részvétel nem megengedett.

Jelentkezési követelmények

  • Az ESTA-t online kell kérelmeznie.
  • Az ESTA iránti kérelmet az Egyesült Államokba való indulása előtt kell benyújtania. A kérelem benyújtását követően néhány percen belül választ kap, bár a kérelmezők kis százalékának további 72 órára lehet szükség a további feldolgozáshoz.

Egyéb követelmények

Az USA-ba szárazföldi, légi vagy tengeri úton érkező VWP-utazóknak rendelkezniük kell a hazájukba szóló retúrjeggyel vagy egy másik, nem amerikai célállomásra szóló továbbutazási jeggyel. Ha elektronikus jeggyel utaznak, az útiterv másolatát magukkal kell vinniük, hogy a belépési kikötőben bemutathassák az amerikai bevándorlási hivatalnak.

A nem VWP-re jogosult, Kanadából vagy Mexikóból szárazföldi úton az Egyesült Államokba belépő utasoknak rendelkezniük kell egy kitöltött digitális I-94-es nyomtatvánnyal.

Ha az Egyesült Államokon keresztül utazik át egy kanadai, mexikói vagy a szomszédos szigeteken található célállomásra, a visszaút során bármilyen közlekedési eszközzel újra beléphet az Egyesült Államokba, amennyiben a teljes látogatás, beleértve mind az átutazási, mind a Kanadában, Mexikóban vagy a szomszédos szigeteken töltött időt, nem haladja meg a 90 napot.

Ha az átszállás Kanada, Mexikó vagy a szomszédos szigeteken kívüli célállomáson történik, a visszatérő útnak részt vevő fuvarozóval kell történnie, de nem kell 90 napon belül, mivel akkor új beutazási kérelmet kell benyújtania.


Vízumot kérelmezők

Ha nem felel meg a fenti követelményeknek, akkor vízumot kell kérnie.

Ha 90 napnál hosszabb ideig szeretne az Egyesült Államokban maradni, vagy főiskolai vagy egyetemi kreditpontok megszerzése céljából tanulni, munkát vállalni, a külföldi sajtó, rádió, film, újságírók vagy más információs média munkatársaként dolgozni, vagy állandó amerikai lakossá válni, akkor a megfelelő vízumot kell kérelmeznie, mivel utazási célja nem tartozik a Vízummentességi Program irányelvei alá.


Az ESTA elutasítása

Ha az ESTA-kérelmét elutasították, vízumot kell kérnie, ha be akar utazni az Egyesült Államokba.


ESTA-hibák javítása

Ha hibát vétett az ESTA-kérelemben, akkor e-mailt kell küldenie az amerikai vám- és határvédelemnek (CBP), hogy az ESTA-kérelemben a változtatást módosítsák. További információkért látogasson el a CBP oldalára:

https://help.cbp.gov/s/article/Article-ContactUs?language=en_US


Az ESTA jogosulatlansági feltételei

A kisebb közlekedési szabálysértést elkövető, de letartóztatás és/vagy elítélés nélküli külföldi állampolgároknak először ESTA-engedélyt kell kérniük ahhoz, hogy a VWP-n keresztül utazhassanak, feltéve, hogy minden egyéb követelmény teljesül. A vízummentességi programban részt vevő országok azon állampolgárai, akik az Egyesült Államokba kívánnak utazni, nem jogosultak ESTA-ra, ha az alábbi kritériumok bármelyikének megfelelnek:

[1] Korábbi súlyos vagy erőszakos incidenseket tartalmazó büntető- vagy jogtörténet.

A büntetett előélet magában foglalja az erőszakos, csalárd vagy kábítószerrel kapcsolatos letartóztatásokat, elítéléseket. Ide tartozhat továbbá az Egyesült Államok által terrorista csoportnak tekintett szervezetekben vagy az emberiség elleni bűncselekményeket elkövető erőszakos csoportokban való részvétel is. Ha Önnek van büntetett előélete, az valószínűleg hatással lesz az ESTA-kérelmének eredményére.

[2] A bevándorlási törvények korábbi megsértése az Egyesült Államokban vagy más országokban.

Azok az utazók, akik túl sokáig tartózkodnak az Egyesült Államokban, nehezebben fognak újra beutazni, ha ismét ESTA- vagy vízumkérelmet nyújtanak be. Ez vonatkozik azokra a túlhúzókra is, akik korábbi utazásuk során már túlhúzták az Amerikában tett látogatásukat. Azok a személyek, akiket korábban már deportáltak az Egyesült Államokból, nagy valószínűséggel nem lesznek jogosultak ESTA-ra.

[3] Az amerikai vízum elutasításának előzményei

Ha Öntől már megtagadták a belépést az Egyesült Államokba, vagy egy korábbi ESTA- vagy más amerikai vízumkérelemmel elutasították az amerikai vízumot, akkor valószínűleg nem lesz jogosult az ESTA jóváhagyására.

[4] Fertőző betegségben szenved

Ha Ön fertőző betegségben szenved, nehézségekbe ütközhet az Egyesült Államokba szóló vízum vagy vízummentesség megszerzése. Ilyen fertőző betegség lehet például a kolera, a diftéria, a tuberkulózis, a pestis, a himlő, a sárgaláz és mások. Amennyiben Ön fertőző betegséggel fertőződött meg, az ESTA iránti kérelem benyújtása előtt orvosi kezelésre van szüksége.

[5] A hazájához fűződő szoros kötelékek hiánya

Ha nem tudja megfelelően bizonyítani a hazájához fűződő kötődését, akkor nehézségekbe ütközhet az USA-ba szóló vízum megszerzése. Ez lehet bankszámlakivonat, befektetések, munkaszerződés/munkaszerződés, jelzálog vagy egyéb személyes vagyon formájában.

[6] Pénzügyi instabilitás

Elegendő bizonyítékot kell tudnia felmutatni arra vonatkozóan, hogy képes lesz anyagilag eltartani magát, amíg Amerikában tartózkodik, annak a területnek az alapján, ahová látogatni fog. Ha az Amerikába való utazás idején nincs erős anyagi helyzetben, akkor előfordulhat, hogy be kell mutatnia, hogy az utazását valaki más fogja finanszírozni.

[7] Az ESTA felhasználása az Egyesült Államokban való munkakereséshez.

Ha valóban munkát szeretne vállalni az Egyesült Államokban, akkor szponzori támogatást kell kérnie egy olyan amerikai munkáltatótól, aki képes az Ön nevében petíciót benyújtani. Az Egyesült Államokba munkavállalás céljából előzetes engedély nélkül utazni illegális, és kitoloncolással, valamint esetleg az USA-ba való újbóli belépéstől való élethosszig tartó eltiltással jár.

[8] A korábbi utazási előzmények biztonsági aggályokat vetnek fel

Ha az Ön utazási múltjában olyan országok vagy régiók szerepelnek, amelyek az Egyesült Államok külügyminisztériuma által aggodalomra okot adó területek közé tartoznak, mint például Algéria, Burma, a Kínai Népköztársaság, Kuba, Eritrea, Irán, Irán, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, Nicaragua, Pakisztán, Oroszország, Szaúd-Arábia, Tádzsikisztán és Türkmenisztán. Ha igen, akkor nehézségekbe ütközhet az Egyesült Államokba való beutazási engedély megszerzése. Az elmúlt néhány évben az Egyesült Államok azokat az utazókat is alaposan megvizsgálta, akik 2011. március 1-jén vagy azt követően olyan országokban jártak, mint Kuba, Irán, Irak, Líbia, Észak-Korea, Szomália, Szudán, Szíria vagy Jemen.

[9] Az Ön foglalkoztatási, tanulmányi vagy katonai múltja nem vet fel gyanút.

Azt, hogy Ön hol dolgozik, hol tanul, vagy hol teljesített katonai szolgálatot, annak megállapítására használják, hogy Ön olyan kérelmező-e, akinek a nagykövetségi interjú során vagy az amerikai vámhivatalon való áthaladáskor további átvilágításra lehet szüksége.

[10] Az Ön neve szerepel egy biztonsági megfigyelési listán.

Ha az Ön családja szerepel az Egyesült Államok valamelyik bűnügyi vagy terrorista bűncselekményekkel kapcsolatos megfigyelési listáján, akkor a nagykövetségi találkozó alkalmával, valamint az Egyesült Államok határán további kihallgatások várhatnak Önre.

[11] Kettős állampolgárság egy megfigyelési listán szereplő ország esetében

Ha a VWP-ország állampolgársága mellett kettős állampolgársággal is rendelkezik, nem jogosult az ESTA-ra, ha a második állampolgársága a következő országoké: Irán, Irak, Észak-Korea, Szudán vagy Szíria.

Igényeljen ESTA-engedélyt

Az ESTA a 90 napnál kevesebb ideig tartó turisztikai, üzleti és tranzitutazásokhoz szükséges. Amennyiben nem rendelkezik ESTA-engedéllyel, úgy a határátlépését megtagadhatják, és nagy összegű büntetésre bírságolhatják. Ajánlott a minél előbbi jelentkezés.

Igényeljen ESTA-engedélyt